Не става само с труд, трябва и акъл

Ваня Милева Последна промяна на 01 май 2015 в 00:01 35557 8

"Той [трудът] е първото основно условие за съществуването на човека... в известен смисъл... трудът е създал самия човек." (Фридрих Енгелс)

Това е всеизвестна и поизносена марксистка теза, без никакви доказателства и подкрепена само от произведенията на основоположниците на комунизма.

Твърдението на Енгелс се основава на марксистката възхвала на хората от низините на обществото, ангажирани в различни видове физически труд - занаятчии, селяни, работници, които се противопоставят на "паразитите" - експлоататори.

Това твърдение не заслужава да бъде разглеждано сериозно като научно обоснована теза. В него има емоции и идеологическа манипулация и не може да има връзка с проблема за произхода на човека. Според последните изследвания в оформянето на Хомо сапиенс са влияли езикът и изобщо социалните взаимоотношения в групите на нашите прадеди.

Самият труд не може да създаде човешко същество. Работят бобрите, мравките, птиците. Те не стават интелигентни същества заради това. Трудът при животните е само средство да оцелеят - да се нахранят - себе си и потомството си,  да си осигурят подслон и защита.

Биологичните закони са икономически закони - тук цари строга икономия и пестеливост на енергия - нищо излишно. Липсва ли нуждата да се добива храна - никой не би се "трудил" от животните. Между впрочем и не малко хора биха предпочели да си почиват или да се забавляват, а не да се трудят.

Трудът е дейност, която не пряко, а само косвено е нужна за удовлетворяване на непосредствените физиологични нужди.

Дори трудът с използване на някакви инструменти не е фактор във формирането на човека, за издигането му като разумно същество, за създаването на цивилизацията. Някои животни също използват инструменти, примитивните племена в Африка също използват инструменти, но все още живеят на едно и също ниво на култура много хиляди, десетки хиляди години и на практика липсва прогрес.

Сам по себе си, трудът не само не може да бъде причина за произхода на човека, но не може и да е фактор за развитието на материалната и духовна човешка култура.

За да може човекът да стане човек и да остане такъв, той трябва да бъде творец.

Именно творчеството, като под творчество трябва да разбираме знания, изобретения, управление, изкуство, превръща маймуната в човек и го издига на безпрецедентно ниво.

Трудът може да няма никакво отношение с творчеството, а да е просто рутинна дейност. Той може да бъде само елемент на творчеството, но в никакъв случай основен фактор. Е, необходимо да се работи, но да се работи само, не е достатъчно.

Творчеството е труд, вдъхновение и мисъл - и то не в този ред. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

8

vmv

01.05 2023 в 10:38

Трудът е направил от маймуната това, което човекът представлява днес.

03.05 2015 в 15:02

Може би Енгелс е имал предвид не само физическия труд? :)
Според мен разделението м/у физически и умствен труд е твърде несъстоятелно :)
Общо взето всеки се труди: едни за да създадат нещо, а други за да им го откраднат, нооо.. и това е въпрос на гл. т. :)

01.05 2015 в 22:56

Ваня Милева е добре да се потруди.
Вижда се, че умственият труд не и се отдава.
Тогава бива да се потруди с мотиката на село.

01.05 2015 в 17:43

Слабо!

01.05 2015 в 16:59

Къде, казваш, Енгелс е написал, че умственият труд, не е ... труд?
Според мен, умственият труд е най-тежкият труд, а не кОпането!

01.05 2015 в 16:20

Трудът е направил от маймуната човек, а от магарето - транспорт.

На който както му провърви. Хубава статия за празника.

01.05 2015 в 15:09

Трудът (всякакъв вид! ) е само едно от средствата за удолетворяване на конкретна и актуална потребност( витална, социална или идеална) ! Приоритетната иерархия в актуалните потребности от витални към идеални е създала Човека !!!

01.05 2015 в 14:38

Геле попитал Вуте:
- Вуте, оти копаш седнал?
- Е па опитах легнал, ама не моем - отвърнал Вуте.