Свободното движение на данни [Tech OFFNews ep. 2.1]

Tech OFFNews Последна промяна на 14 март 2016 в 17:37 5531 0

Свободното движение на данни може да се превърне в петото фундаментално право в Европейския съюз, наред с движението на хора, капитали, услуги и стоки.

Поне това е предложението на президента на Естония Томас Хендрик Илвес, който наскоро направи запаметяваща се реч пред Европейската комисия, с цел Старият континент да не изостава в сферата на информационните технологии от САЩ, Китай и Индия.

Според естонския държавен глава свободното движение на данни ще означава, че можем да имаме достъп до услуги, за които сме платили в рамките на ЕС. Ще означава, че онлайн търговията няма да бъде ограничена от държава или банкова сметка, а националните граници вече няма да могат да определят произволно в дигиталния свят кои европейски граждани могат да пазаруват дигитални услуги и стоки и кои не.

Президентът напомни още, че през 60-те години, когато са дефинирани четирите свободи на придвижване на хора, стоки, капитали и услуги, компютрите са били в ранна фаза на развитие и не е имало дигитални услуги, но днес живеем в напълно различен свят. Той посочи за пример дигиталните рецепти, които се използват в Естония, но са недостъпни в останалите държави от ЕС.

Освен това Илвес посочи, че свободното движение на данни ще бъде от полза не само на младото поколение, а и на възрастните хора, които стават все по-отворени към иновациите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !