Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

9000 ненужни кабели трябва да намерят и отстранят инженерите на ЦЕРН

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 16:25 4494 1

За ново предизвикателство пред инженерите на Големия адронен колайдер, съобщава VICE.

Те трябва да положат нови кабели като част от проекта за ъпгрейт на инжекторите. Проблемът е, че във въпросните инжектори не е останало абсолютно никакво място за нови кабели.

През изминалите години системата нееднократно е била ъпгрейдвана, при което са се прокарвали нови и нови кабели. Именно затова в момемента е хаос и инженерите трябва определят и премахнат 9000 неизползваеми кабели.

Ето какво е положението в момента:

Най-важното за инженерите е да не направят грешка и да не изключат случайно кабел, които се използват в действащи експерименти, иначе колайдерът може да остане без някои функции за наблюдение или като цяло да излезе от строя.

"Ето защо е толкова сложно да се осъществи тази операция - защото произволна грешка може да доведе до голям проблем и новото включване на ускорителя", казва Себастиен Еврард (Sébastien Evrard), инженерът-механик, който ръководи операцията по изключването на кабели. Под негово ръководство по задачата работят цели 60 човека.

Кабели се отстраняват от три инжектори - Proton Synchrotron Booster (PS Booster), Proton Synchrotron (PS) и Super Proton Synchrotron (SPS), а инженерите могат да работят само няколко месеца през зимата, когато Големият адронен колайдер подлежи на ежегоден технически преглед. Процедурата е започнала през декември миналата година от PS Booster, като след него екипът е преминал на SPS.

В техническата документация, съставена още през юни 2015, специалистите са идентифицирали по 3000 ненужни кабели във всеки инжектор, след което са се заели да ги търсят в реалността. Дотук те са успели намерят 2700 от тях. Основно това са кабели от системата за управление и системата за безопасност. Някои от тях са били поставени още през далечната 1954 г., далеч преди построяването на колайдера.

Всеки кабел в инжектора PS Booster е с дължина около 50 метра и съединява инжектора с помещението в сградата на ЦЕРН на повърхността. Инженерите откачат кабелите, но не ги маха напълно, докато не се убедят, че не са повредили нещо. Ако всичко е нормално, кабелите ще се махнат напълно по време на следващия технически преглед на ускорителя след година.

Рестартирането на колайдера ще стане в края на февруари, а цялата операция по замяна на кабелите ще отнеме четири години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2016 в 08:17

Ами ако се бяха сетили да ги маркират, нещо просто и използвано в LAN окабеляването нямаше да се налага да се харчат пари и време за глупости ;) Доказателство че и умните хора са си глупави и сами си генерират работа. Напредъка става не от умните а от мързеливите ;))))