Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

AI проследява всяка ваша лъжица и може да ви брои калориите

AI, който ви наблюдава, докато ядете, може да прецени колко консумирате и може да помогне на хората да проследяват приема на калории

Ваня Милева Последна промяна на 05 юни 2024 в 00:00 1892 0

Жена яде супа с лъжица

Кредит Peakpx, Henrique Felix (CC0 1.0 Public Domain)

AI може да анализира всяка лъжица, която изядете

Изкуствен интелект, който ви наблюдава, докато ядете, има за цел автоматично да измерва калориите и хранителните вещества във всяка лъжица. Алгоритъмът ще се усъвършенства, за да идентифицира състава и на непознати ястия и  дори на такова, което сте си забъркали от остатъците в хладилника си.

Да се измерва количеството и калоричността на храна в чиния по снимка не е нова идея, вече има такива AI модели.

Но в една снимка на храна, някои елементи – като съставки, потопени в яхнията лесно могат да се пропуснат, посочва Юхао Чън (Yuhao Chen) от Университета на Ватерло в Канада.

За да се справят с това, Чън и колегите му са разработили нов модел, който анализира лъжица по лъжица. Този подход е по-точен и може да бъде полезен начин за наблюдение на калориите и храненето, особено за болни или възрастни хора, смята авторът.

Моделът анализира видео на човек, който се храни, и засича всяка лъжица храна, която консумира. След това оценява обема на храната в лъжицата и разминаването между това и реалните измервания е само 4,4%.

Системата все още не може да идентифицира храни и да оцени тяхното хранително съдържание, но Чън казва, че екипът работи върху това. В крайна сметка надеждата е, че инструментът ще може да разпознава широка гама от различни храни, дори и такива, които не е виждал преди, и да анализира храна, държана с вилица, ръка или клечки.

Един AI модел обикновено се обучава върху изображения на храни с точни наименования, но Чън се надява да интегрира големи езикови модели в такава система, за да му помогне да идентифицира съставки в невиждани рецепти или дори напълно нови рецепти.

"Пренасочваме се към използването на тези големи езикови модели като ChatGPT, за да използваме общите познания и да разберем какво има в храната, разказва Чън. "Много пъти, особено за хората, които се хранят вкъщи, ястието може да няма име. Може да е смес от всичко налично в хладилника.

Според някои специалисти като Емили Комбет Аспрей (Emilie Combet Aspray) от университета в Глазгоу, Великобритания, инструментът на Чън не е достатъчно прецизен за строги научни изследвания, защото не може да осигури 100% точност в измерването на калориите.

Но инструментът с изкуствен интелект може да бъде ценен за диетолозите или за всяко приложение, където приближението е достатъчно добро, като например хора, които проследяват своя прием на калории и хранителни вещества, смята Комбет Аспрей.

Справка: How Much You Ate? Food Portion Estimation on Spoons; Aaryam Sharma, Chris Czarnecki, Yuhao Chen, Pengcheng Xi, Linlin Xu, Alexander Wong; https://arxiv.org/abs/2405.08717 

Източник: Diet-monitoring AI tracks your each and every spoonful, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !