Alibaba пусна операционна система за автомобили

Китайският гигант възнамерява да предефинира понятието „свързана кола“

Александър Александров Последна промяна на 08 юли 2016 в 11:30 6849 1

Кредит Alibaba

Китайският технологичен конгломерат Alibaba, който през последните години се наложи като една от водещите онлайн компании в света, представи иновативна операционна система за автомобили – YunOS. Разработена е в партньорство с ИТ фирмата SAIC Motor Corp.

Platformata е изцяло „облачна“ (cloud) и включва редица нови функции като „интелигентно“ картографиране и позициониране, без нуждата от GPS. Освен това тя може да получава гласови команди като това е и приоритетният режим за управление.

С нея компанията, създадена от милиардера Джак Ма, възнамерява да предефинира понятието „свързана кола“. Новата платформа вече е инсталирана в един автомобил – OS'Car RX5, който според компанията е „първата интернет – свързана кола по рода си в масово производство“.

Сред екстрите на първата кола, работеща с новата система са и четири камери, позволяващи 360 – градусови селфита в купето. Освен това возилото може да разпознава своя шофьор, посредством неговия смартфон или „умен“ часовник. То може и да запомня любимите места и навиците на своя собственик.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.07 2016 в 13:31

Дедо ви поп, иначе пръв поклонник на високите технологии, като чуе "облак" почва да се изприщва.