Екоавтомобилите замърсяват въздуха не по-малко от старите дизелови автомобили

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 май 2016 в 12:15 22417 3

Кредит www.chroniclelive.co.uk

Електрическите, хибридните и други екологични превозни средства замърсяват атмосферата не по-малко от обикновените автомобили с дизелови двигатели, откриха изследователи.

Изследването, ръководено от Питър Ъчтен (Peter Achten) и Виктор Тимерс (Victor Timmers) от Единбургския университет, е публикувано в списание Atmospheric Environment.

Благодарение на продължаващите усилия за намаляване на емисиите на двигателя, в днешно време само 10% до 15% от емисиите на частици идват от ауспуха на автомобилите. Останалата част завтомобилното замърсяване се предизвиква от гумите, пътната настилка и износването на спирачките.

Екологично чистите модели произвеждат повече емисии на миниатюрни частици от гумите и в резултат на износването на спирачките, тъй като по-мощните им акумулатори и други детайли на колата я правят много по-тежка.

Това е така, защото при потегляне или спиране, гумите и спирачките на екологичните автомобили се износват по-бързо, замърсявайки околната среда с фини частици. Освен това във въздуха се издига повече прах и мръсотия от колелата на тези автомобили заради допълнителното им тегло.

Тези емисии са почти сравними с намаляването на емисиите на токсични частици в резултат на използването на иновативните двигатели, според Sunday Times.

Модел  Volkswagen Golf Fiat 500 Ford Focus Smart coupe Toyota Prius V 
Бензиново/дизелова версия  1390 кг 1149 кг 1500кг 820 кг хибрид бензин/електро 
Еко версия  1 617 кг 1427 кг 1719 кг 1055кг 1514 кг 
% Разлика +16.3% +24.2% +14.6% +28.7% N/A 

Източник: Atmospheric Environment

"Открихме, че освен емисиите изгорели газове се отделят от спирачките, гумите и пътната настилка значително по-високи емисии от изпусканите от ауспусите от всички съвременни автомобили", - отбеляза Ъчтен. "И те са още по-токсични от емисиите изгорели газове при съвременните двигатели и са вероятно ключов фактор за ръста на инфаркти, инсулти и пристъпи на астма, предизвикани от увеличаването на нивото на замърсяване на въздуха".

Изследователите използват техническите данни, получени от производителите на автомобили и държавни изследователски институции, включително данните за резултатите от изпитвания на спирачни системи, гуми и оценка на износването на настилката.

Целта е да се докаже, че нивото на замърсяващи вещества от автомобилите допълнение освен отработените газове е пряко свързано с теглото на колата.

Учените са установили, че електрическите и други екологични превозни средства тежат около 24% повече от обикнавените автомобили. Това обяснява големия брой оплаквания от собственици на такива автомобили, че техните гуми се износват много по-бързо.

Професор Ранджит Сохи (Ranjeet Sokhi) от Университета на Хертфордшир проведе проучване, за да установи количеството на емисиите, несвързани с изгорелите газове.

След инсталирането на устройството за наблюдение на замърсяването на въздуха в автомобилния тунел Хатфийлд, където преминават 49 хиляди превозни средства на ден, изследователите са открили, че всяка кола изхвърля 34-39 микрограма частици на километър. И само една трета от тях идва от двигателя. 

Всичко останало са малки парчета битум, частиците от гумите и спирачките.

Професор Сохи заяви, че констатациите подчертават необходимостта да се отчитат всички емисии и да се приемат някои законодателни мерки. 

В същото време представител на Министерството на транспорта заяви, че екоавтомобилите все пак имат големи преимущества за намаляването на CO2.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12011

3

Bitchesca

18.05 2016 в 17:58

Абе то навремето е имало и един учEн, дето е твърдял, че оловния бензин не е вреден за околната среда и за хората: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_A._Kehoe#Advocacy_of_lead_in_gasoline

Изследвания колкото искаш, всеки си преследва някакви цели.

12615

2

Francisco Scaramanga

18.05 2016 в 17:16

This isn't journalism...
It's a bullshit.

12012

1

Иво Ройлев

17.05 2016 в 16:12

Точно хибридите хабят повече спирачки ... язък ви за нАуката!