Алуминиева батерия се зарежда за минута (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 април 2015 в 15:29 22998 0

Учени от университета в Станфорд (САЩ) са разработили компактна алуминиева батерия, която прилича на парче домакинско фолио.

Новата батерия има отрицателен електрод (анод), направен от алуминий и положително зареден катод - от графит. Те са в разтвор от солена течност, която служи за електролит. Батерията е в състояние да издържи до 7500 цикъла на зареждане без загуба на качеството. По този показател превъзхожда значително литиево-йонните батерии, които са склонни да губят мощност след 1000 цикъла.

Освен това, батерията се зарежда много по-бързо, като достига пълно зареждане за около една минута. Алуминиевата батерия е по-надеждна и по-безопасна от литиевите, но има и някои недостатъци. По-специално, напрежението на батерията е само 2 волта, което е половината от напрежението от литиевите батерии. Тя няма и кой знае каква  мощност, не повече от 40 вата на килограм (в сравнение с 200 вата за литиево-йонните батерии).

Но създателите й са решени да започнат производството на своето изобретение, защото все пак има случаи, при които бързото зареждане е по-важно от останалите показатели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !