Биткойнът може да стане незаконен след шокиращо откритие в блокчейна

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 март 2018 в 10:51 50896 8

Светът на биткойна трябва да преодолее едно шокиращо откритие, което може потенциално да застраши самото съществуване на цялата криптовалута по света, съобщава ScienceAlert.

Анализът на блокчейна на биткойна - публично достъпната книга за транзакциите, върху който е изградена системата, разкрива, че този огромен обем данни е необратимо опетнен с линкове към незаконната в много страни детска порнография, разпределени между всички потребители на валутата.

Блоковата верига или блокчейнът е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски. Веригата от блокове съдържа информация за всички операции, извършени някога в базата данни, като се започне от самото начало. Всеки блок съдържа информация за предходния блок. Това осигурява хронологична цялост на веригата назад до първия блок.

Всеки блок се състои от заглавна част и списък от транзакции. Заглавната част на блока включва свой "хеш", хеш от предишния блок, хешовете на транзакциите и допълнителна сервизна информация. Информацията в блоковете не е криптирана и е достъпна.

Тази технология е замислена да гарантира сигурност чрез самия си дизайн, защото не позволява модифициране на данните. Така в нея могат да се записват транзакции между двама участници по начин, който е устойчив и подлежи на проверка. Типично блоковата верига се съхранява в мрежата в разпределен вид (с физически копия върху отделни компютри) и не съществува едно единствено „главно копие“. Участниците в мрежата са равноправни (peer to peer) и спазват определен протокол за валидиране на новите блокове. Веднъж валидиран и записан, никой блок не може да бъде променян без да се променят всички следващи го блокове.

Вляво: методи за въвеждане на данни в блокчейна Bitcoin. Вдясно - обемът на полезния товар, цена и ефективност на методите

Екип от специалисти от Факултета по комуникации и разпределени системи на Техническия университет на Рейн-Вестфалия в Аахен (Германия) публикува резултатите от проучването на блокчейна на най-популярната криптовалута Bitcoin. Оказа се, че там има много интересни неща. Но най-неприятното е, че изследователите откриха снимка, която изглежда е детска порнография. Тази констатация може да има дългосрочни последици, тъй като за съхраняването на такава информация на персонален компютър се предвижда наказателна отговорност в 112 страни по света. И всичките пълноценни Bitcoin възли изтеглят и съхраняват на локалните компютри веригата от блокове от началото до края, в момента - около 180 гигабайта.

Проблемът е, че не може да се премахне забраненото съдържание от блокчейна по дефиниция. Той ще остане там завинаги. Смяната на конкретен блок ще изисква преизчисляване на хеша не само на модифицирания блок, но и на всички следващи такива, което е почти невъзможно.

По принцип можеше да се очаква нещо подобно. Експерти предупреждаваха, че естеството на блокчейна като отворено и непроменяемо хранилище на съдържание отваря вратата за злоупотреби.

Немските изследователи проучиха подробно цялата гама от нефинансова информация, включена в блокчейна. Това е първото цялостно и систематично изследване на чуждото съдържание във веригата блокове в историята. Повечето от информацията е невинна, но има и много съмнителни неща. Например, изображението на голо младо момиче и стотици линкове към детска порнография. Изследователите изразяват опасения, че поради такова съдържание блокчейнът може да стане незаконен за съхранение (или вече е такъв). По този начин, "шегите" на някои нарушители могат да подкопаят основата на най-голямата криптовалута в света.

Авторите максимално пълно описват възможните начини за въвеждане на външно съдържание в блокчейна, техните предимства и рискове, както и оценка на последиците за финансовата криптосистема.

Както е показано на снимката по-горе, външните данни са включени в блока на ниско ниво в малки партиди от 80-96 байта. За това се използват входни и изходни скриптове (това са условията за "отключване" на входните и изходните адреси, откъде и накъде се прехвърлят средствата, за повече подробности за скриптовете). Съществуващите услуги за въвеждане на съдържание в блокчейна систематично експлоатират скриптове на ниско ниво, разлагайки на множество фрагменти от по-големите парчета данни. За работата си те се таксуват с около два долара на байт. Това е малка такса за възможността да разпространявате важна информация на милиони компютри по целия свят и може би завинаги да я запазите в историята на човешката цивилизация.

Месечно около 10-20 файла се вграждат в блокчейна. Към август 2017 г. външните данни се съдържаха в 3,535,855 транзакции (1,4% от всички транзакции в блокчейна), в общия обем от 118,53 MiB.Отляво: броят на файловете, които се внедряват в блокчейна на месец. Вдясно: общото количество на транзакциите от всяка услуга за интегриране на данни.

Какъв вид външна информация се натрупва в блокчейна досега? В огромната си част това е текстова информация. Понякога има изображения и HTML файлове, в редки случаи - изходен код, архиви, звукови файлове и PDF документи.В блокчейна са намерени най-малко осем файла със сексуално съдържание. Пет от тях - софт порно, а останалите три, според изследователите, са незаконни в почти всички юрисдикции. Два файла са колекции от връзки към детска порнография (274 връзки, включително 142 препратки към скрити услуги на Tor). И едно изображение на голо момиче. Във форума това изображение е придружено от описанието "детско порно".

Резултатите от изследването ни карат да се замислим дали е добре блокчейнът да позволява записването на произволна информация във веригата.

Kонстатациите бяха представени на конференцията в Кюрасао през февруари Financial Cryptography and Data Security 2018 (Финансова криптография и сигурност на данните).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

02.04 2018 в 14:38

Естествено, че не.
Ако ти имаш циганска махала (пушка), а аз танков батальон на баира отгоре (блокчейн), и войниците ми са алчни, това значи ли, че проблемът си е само твой?
И ще те замоля, да не се разливаш на тема "честни частници". Понеже батальонът също е мой частен.

12519

7

TiratroN

29.03 2018 в 20:09

поп, не ме разбра правилно.
Ако имаш законно притежавана пушка трябва ли да бъда съден за убийство, само заради ВЪЗМОЖНОСТТА то да бъде извършено с тази пушка?
Ако във блокчейна се съхраняват незаконни неща и аз не съм ги слагал вътре и не ги ползвам, тогава нямам вина за нищо. Вина има онзи, който ги ползва.(иначе ще трябва да съдим и продавача на пушката :) )
Блокчейна е средство за разплащане. Това ,че някой го ползва за нещо друго си е негов проблем и той си носи последствията.
Направи ли аналогия с примера с пушката?

15914

6

поп Дръвчо

25.03 2018 в 22:13

Попът преди всичко антивируси не ползва та проблем с това няма. Но вирусите в блокчейна са тема на многократно обсъждане за традиционния биткоин-клиент.

А ако имаш незаконна пушка и ти я намерят, ще те осъдят за незаконно притежание на пушка - даже и никога да не е гърмяла, еле па по човек.

12519

5

TiratroN

23.03 2018 в 23:14

поп, твоят компютър как точно успява да усети вируса в блокчейна? Вирусът съществува само ако четеш данните във блокчейна. Кога един компютър САМ би чел блокчейна та да пищят антивирусните? Усещаш ли ,че говориш безмислици?

12519

4

TiratroN

23.03 2018 в 23:10

Ако притежаваш пушка, с която може да бъде убит човек, това значи ли ,че трябва да бъдеш съден за убийство? В биткоин може да има записано каквото си иска, но ако човек го ползва за други цели , това не го прави виновен.Да не забравяме ,че с тази пушка може да се убият и десет души. Значи трябва да ме съдят за групово убийство. А могат и ... айде стига с глупостите.

23293

3

Стефан

23.03 2018 в 21:18

За мене пък, важното е че някой вече се е уплашил от това чудовище. Щом са започнали да копаят под него с класически закони.

15914

2

поп Дръвчо

23.03 2018 в 10:36

Вината в различни юрисдикции се доказва различно, особено за някои видове деяния. А за да е картинката пълна - знанието че държиш нещо незаконно е виновно поведение само по себе си в ПОВЕЧЕТО юрисдикции.

Впрочем нищо ново няма тук. В блокчейна има записани няколко компютърни вируса. Те периодично предизвикват писъци и крясъци от антивирусни софтуери. На много места е незаконно да държиш такива.

12038

1

Ivo Temelkov

22.03 2018 в 15:19

Деянието освен обективна, има и субективна страна. Не е достатъчно да съхраняваш снимка с детска порнография на компютъра си - нужно е да си го направил виновно, т.е. да си искал да си я сложиш там и да си я гледкаш. Ах, тва право - всички специалисти по него, а такива чутовни глупости се изливат, че ми се реве.