Истинската иновация на биткоин се нарича blockchain

Мнозина предричат, че тази технология може дори да надживее самата криптовалута

Александър Александров Последна промяна на 01 ноември 2016 в 11:00 18516 1

Кредит Procurious

През последните години биткоин и някои други криптовалути привлякоха вниманието на ИТ специалисти, финансови корпорации, рискови инвеститори и обикновени спекуланти. Със своя децентрализиран и независим от регулаторите характер те се оказаха устойчива алтернатива на традиционните валути, а способността им да се добиват от всеки собственик на по-мощен компютър, както и резките промени в курса ги превърнаха в интересен източник на печалба.

След неколкогодишен неустойчив ръст, на 28 ноември 2013 г. биткоин достигна официално психологическата граница от 1000 щ. долара и макар, че скоро след това криптовалутата изгуби много от стойността си, тя се превърна в явление, което днес се следи от всички играчи във финансовия сектор. А технологични и финансови специалисти вече спорят усилено ще се наложи ли тя като устойчива част от обществото ни, или скоро ще залезе и ще бъде заменена от нещо друго.

И докато мнозина се опитват да отговорят на този въпрос, се чуват все повече мнение, че биткоин може и да изчезне, но основната технология, която стои зад нея – blockchain (блокчейн) е нещо, което не само ще продължи да съществува, а тепърва ще оказва влияние на обществото ни. За да разберем, какво представлява тя, ще трябва първо да обясним:

Как функционира биткоин?

Биткоин представлява криптовалута (виртуална валута), при която се генерират парични единици чрез процес, наречен „копаене“, представляващо извършването на определен набор от изчисления. Всеки желаещ може да създава, купува и продава такива парични единици. При това транзакциите са напълно анонимни. Всеки потребител обаче разполага с уникален адрес, който му позволява да се идентифицира и да получава биткоини.

Когато през 2008 г. тайнственият създател на биткоин с псевдонима Сатоши Накамото създава криптовалутата, неговата идея е да позволи на хората сами да си разменят електронни пари, без нуждата от централни банки, правителства, дори онлайн корпорации като PayPal. За разлика от банките, при биткоин модела по-скоро всеки участник е своеобразна „банка“ и има пълна собственост върху своите пари. Това означава, че само той може да вижда баланса си, както и транзакциите си и да прави плащания.

Каква е ролята на blockchain?

Въпреки че плащанията с биткоин са анонимни, всяка транзакция се записва хронологично в публична база данни, която се нарича blockchain. Тя е отворена, разпределена, децентрализирана и всеки участник в търговията с биткоин може да създава записи в нея. Нов blockchain се генерира приблизително на всеки десет минути и се споделя в мрежата.

Blockchain има подробна информация за всички адреси на биткоин потребители, както и за техния баланс във всеки момент. На практика това позволява, ако даден потребител има биткоин портфейл, да прави разплащания в целия свят през своя настолен компютър или мобилно устройство.

Потенциалът на технологията

Този гъвкав децентрализиран модел според мнозина има огромно бъдеще и може изцяло да промени финансовия свят. Десетки банки, включително и някои от най-големите сред тях вече разглеждат възможностите на blockchain и обмислят как могат да се възползват от предимствата на технологията. Неотдавна дори две български банки обявиха, че възнамеряват да внедрят blockchain. На практика тя може да се използва във всяка сфера, която изисква поддръжката на независима и прозрачна информационна база.

Предимствата на системата накараха много предприемачи да стартират бизнеси, изцяло свързан с нея. Днес няколко десетки стартъпа развиват blockchain платформи, а в пъти повече използват технологията, за да предлагат друг тип продукти и услуги. Общността работи за изграждането на един свят, в който всичко – от наема на апартамент и управлението на автомобилен парк, до абонамента за периодичен печат или за фитнес –

ще може да се извършва посредством блокчейн.

И по този начин на практика ще бъде елиминирана нуждата от посредници в почти всяка сфера. Някои корпорации като Microsoft и IBM вече открито се интересуват от технологията. На тях обаче изглежда ще им се наложи да си разделят този перспективен сегмент с нововъзникнали компании като Ethereum, които бързо печелят позиции в него.

Междувременно редица правителства – от това на Великобритания, до това на Барбадос – също разглеждат възможностите да използват тази технология. В развиващия се свят тя може да запълни празнината от липсата на ключови инфраструктури като например банкови клонове и банкомати. По-напредналите държави пък могат да я използват за да оптимизират значително своята администрация и да намалят разходите за оперирането си. И в двата случая експертите са единодушни, че blockchain има потенциала да промени много неща и най-вероятно ще надживее биткоин криптовалутата, заедно с която беше създадена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

02.11 2016 в 02:43

М-да... те се оказали устойчива алтернатива, обаче всички спорели дали ще се наложи като устойчива и имало все повече мнения, че може да изчезне?!

Кому е нужен анализ, в който авторът опровергава сам себе си?