Кой е създателят на Bitcoin (Tech OFFNews ep. 1.2)

Наука OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 17:03 11617 4

Една от най-големите загадки в технологичния бранш беше разкрита преди дни, когато технологичният портал Gizmodo съобщи, че знае отговора на въпроса: кой е създал виртуалната валута bitcoin. Медията е провела независимо разследване, което я е отвело до дома на австралийския бизнесмен Крейг Стивън Райт, на когото според журналистите дължим появата на биткоините.

За незапознатите bitcoin представлява нов тип виртуална валута, която е напълно децентрализирана и независима от която и да било компания или държавна институция. Тя може да се създава от всеки компютър чрез изчислителен процес по криптиране, наречен “добиване” или на английски - mining. При това горната граница на добиване на биткоини в световен мащаб е 21 милиона.

Днес тази криптовалута се използва от хиляди хора по света, а все повече стартиращи фирми се занимават с нейното търгуване. Остава си загадка обаче кой е нейният създател като всичко, което е известно, е неговият псевдоним - Сатоши Накамото. От Gizmodo твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства, че това е австралиецът Крейг Райт, който е създал bitcoin с помощта на починалия преди две години американец Дейв Клайман. Самият Райт обаче отказва да говори с медията и да потвърди участието си в разработката на една от най-иновативните платежни системи в световен мащаб. Междувременно цената на bitcoin през последните месеци продължава да расте, достигайки 439 долара и мнозина се питат до къде може да стигне тази валута, независеща от нито една централна банка.

Английска версия

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2016 в 23:07

Томов ти си куха лейка. Не говори за нещам които надхвърлят умствения ти капацитет.

19.02 2016 в 19:30

До томов: Технологията на призводство на биткоин е кристално ясна е изкючително предвидима. Всеки с елементарни познания по математика и/или информатика и чичо гугъл може да я разбере...

19.02 2016 в 10:28

Технологията на производство на тия биткойни е доста мъглява. Никой никъде не обеснява как се произвеждат и какво точно представляват. Накрая пак ще се окаже една пирамида, и балъците, които са дали долари за въздух, ще получат големия бахур.

18.02 2016 в 13:50

Не, не продължава да расте, а наново започна да расте. Не помните ли, че беше стигнала до 1200 долара, макар и под формата на балон?
Така че повечето хора не се питат докъде може да стигне, а кои са нормалните нива. Щото колебание от 100% за няколко месеца изобщо не е наред.