Бивш технически директор на Hyperloop 1 съди компанията

Бъдещето на компанията и нейните проекти в момента са под голям въпрос: ръководството е обвинено във финансови измами, заплахи към служители, шуробаджанащина и други грехове

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юли 2016 в 17:10 5058 1

Вчера стана известно, че срещу Hyperloop One е заведено дело от Броган Бамброган (Brogan BamBrogan), съосновател и главен директор по технологиите в компанията, съобщи The Verge.

Компанията Hyperloop One разработва отдавна система за футуристичен, супер-бърз транспорт, който изглежда много обещаващо. Компанията наскоро проведе успешни изпитания, които произведоха фурор сред широката публика и медиите, но сега този съдебен иск изглежда ще вкара компанията в друг скандален план.

В съдебния иск Бамброган твърди, че колегите му са виновни за финансови нередности, заплахи, включително и физическа разправа, както и маргинализация на много служители. Всичко това, както твърди ищецът, заплашва бъдещето на компанията. Той обвинява няколко души, включително и главния изпълнителен директор Роб Лойд (Rob Lloyd), съоснователя на компанията Шервин Пишевар (Shervin Pishevar) и брат му Афшин Пишевар в пробутване на собствени брандове, присвояване на средства за лични нужди и техните семейства от Hyperloop, съобщава BuzzFeed. Сега общата сума на инвестициите, събрани от Hyperloop, е 92 милиона долара. 

В средата на юни Бамброган напуска компанията без никакво обяснение. Няколко дни преди уволнението му от фирмата напуска и Афшин Пишевар, брат на съоснователя на компанията, който сега продължава да работи в Hyperloop. Бамброган официално иска защита от страна на държавата. В Калифорния, такова искане е молба за "защита от насилие, преследване, тормоз или заплахи за насилие". Бамброган твърди, че е получавал от бившите си колеги неведнъж смъртни заплахи. Той казва, че Афшин Пишевар оставил на стола му въже с примка. Охранителните камери са записали всичко. "Посланието е ясно", се казва в иска.

Бамброган (вляво) показва примката. Той твърди, че Афшин Пишевар (вдясно, в кадри от охранителна камера) я е поставил на стола му.

Бамброган обвинява колегите си в шуробаджанащина, като твърди, че висши позиции са заети само от роднини и добри приятели. На една от служителките в PR-отдела, с която Пишевар е излизал, е плащано между 15 000 до 40 000$ на месец "за секс". Само че след сватбата договорът прекратен.

Бившият технически директор казва, че ръководството се отнася много лошо със служителите на дружеството. Например, помощник-главен съветник Дейвид Пендъргаст (David Pendergast) е уволнен пред съпругата и децата му, които го посетили по време на работа му.

Още едно обвинение касае Шервин Пишевар и личния му фонд Sherpa Capital. Бамброган твърди, что Пишевар е притискал инвесторите на компанията да влагат парите си този фонд, за да "получат пряк достъп" до парите си. "Достойни инвеститори" , по думите на Бамброган, са се оттеглили в полза на приятели на Пишевар.

Бамброган (вляво) и Sherwin Pishavar (вдясно) говорят за бъдещето на проекта.

Един месец по-рано Бамброган, заедно с 10 други членове на персонала, пише писмо до Пишевар, в което се посочва, че тяхната работа е "сериозно подценявана", а самият Шервин Пишевар е получил глобален контрол върху компанията, чиято работа той "не разбира". Твърди се, че Пишавар е придобил по нечестен път 90% от компанията, а Бамброган, според собствените му думи, само 6%.

Писмо, според съставителите му, е последният опит да се приведе ситуацията под контрол. Съобщението е изпратено на 26 май. След две седмици Бамброган е трябвало да се срещне с инвеститори от Русия. Вместо това, той не отива и остава в Калифорния като разказва на инвеститорите за проблемите в компанията. Тогава се появява примката на стола на Бамброган, след като Пишевар разбира за действията на колегата си. Пишевар бил много изненадан от въпросите за проблеми в Hyperloop.

Всички това прилича на сапунена опера, но делото ще се разглежда този четвъртък във Върховния съд на Лос Анджелис.

Междувременно адвокатът на Hyperloop One изпраща опровержение:"Днешното съдебно дело, заведено от бивши служители на Hyperloop е жалко и налудничаво Тези служители се опитаха да организират преврат и не успяха. Те знаеха, че компанията е е в течение с техните действия, и днешното дело е техния превантивен удар. Претенциите им са чиста глупост и ще получат бърз и категоричен правен отговор. Несериозни дела като това станаха твърде чести срещу стартиращи компании, които постигат успех. Искът, подаден днес от тези недоволни бивши служители е почти клише. Също така е мярка за успеха на Hyperloop. Компанията продължава да наема най-добрите таланти, получава значително финансиране от световни инвеститори и ускорено върви към своите технологични постижения. Бордът и екипът на Hyperloop са обединени и днешият фалшив иск няма да окаже влияние върху целите на компанията".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

14.07 2016 в 10:01

Да ви представя: римския сенатор Излагаций, син на Претенций.