Бивши служители на Google правят автономни камиони

Умните товарни возила вече се тестват в реални условия по магистралите

Александър Александров Последна промяна на 31 юли 2016 в 15:00 2487 0

Кредит Otto

Otto е иновативна компания, създадена от бивши служители на Google, която има за цел да прехвърли технологиите за автономни коли при товарните превози. Нейните умни товарни камиони вече се тестват в реални условия по магистралите, движейки се напълно самостоятелно, без шофьорите да докосват каквото и да било.

Стартиращата фирма съществува от шест месеца и вече има парк от четири автономни камиона, като почти във всеки момент поне един от тях е по улиците. За сега в тях има по двама шофьори, които обаче през повечето време само се возят.

Автономните коли вече предизвикаха редица дискусии, свързани с безопасността, както и с вероятността те да застрашат огромен брой работни места в транспортната индустрия. Поддръжниците на този тип возила твърдят, че те са много по-безопасни от колите, управлявани от шофьор и в добавка имат потенциала да спестят цели часове на своите собственици, позволявайки им да свършат нещо по-полезно докато колата просто ги отнася към дома, работното им място или другаде.

Otto възнамерява да прехвърли тази дискусия към товарните превози – бизнес за милиарди, в който всяко съкращаване на разходите би имало огромни значение.

Плановете на Otto обаче не се ограничават само до създаването на собствени автономни камиони. Компанията възнамерява да предложи на пазара комплект от доработки и подобрения, който ще позволи на традиционните товарни возила да получават редица автономни възможности.

Цената на този комплект първоначално ще е около 30 000 щ. д., но в последствие се очаква да намалее. Когато това стане, Otto ще се превърне в поредната технологична платформа, променяща някой от съществуващите икономически сектори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !