Боинг обещава да въведе софтуерни подобрения след последните катастрофи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 март 2019 в 00:04 3242 2

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Американския аерокосмически гигант Боинг обеща софтуерни подобрения за всички самолети от модела Боинг 737 Макс, съобщават от Futurism

Това обещание идва, след като два самолета от модел 737 Макс 8 наскоро привлякоха световното внимание, участвайки в катастрофи - едната през октомври на индонезийската авиокомпания Lion Air със 189 жертви и втората 4 месеца по-късно на Етиопските Авиолинии с повече от 150 загинали.    

Точната връзка между смъртоносните инциденти и софтуерните ъпдейти остава неясна, но историята подчертава неприятната истина, че сме оставили голяма част от контрола на съвременните самолети на компютърни системи, което на практика означава, че малка грешка или хак в системата може да застраши много животи.  

От Боинг подчертават, че новото подобрение, е "създадено, така че да направи вече безопасния самолет още по-безопасен." Конкретно, то включва преразглеждане на много ключови контролни системи: "Подобрените правила за контрол на полета включват и данните за ъгъла на атака (АОА) и ограничава командите на стабилизирането в отговор на погрешно разчитане на ъгъла на атака."

"Подобрените правила за контрол на полета на модернизирания автопилот включват и данните за ъгъла на атака на опашните хоризонтални плоскости (АОА) и ограничава командите на екипажа в стабилизирането в отговор на погрешно разчитане на ъгъла на атака на опашните хоризонтални плоскости от автопилота."

Авиационни експерти са открили, че пилотът на борда на индонезийския самолет е трябвало да се пребори с "погрешно отчитане на сензора за ъгъла на атака на опашните хоризонтални плоскости," съобщава The Guardian.

Детайлите около втората катастрофа все още се уточняват. 

"Боинг скърби силно за загубата на Полет 610 на Lion Air, която тежи на целия ни екип и изказваме най-искрените си съболезнования и съпричастност към семействата и близките на загиналите на борда", се съобщава още в изявлението на Боинг

Като директен отговор на двете катастрофи, някои страни по света, включително Великобритания, Сингапур, Германия, Оман и Австралия забраниха на авиокомпаниите да летят със самолети Боинг 737 Макс 8.

Федералната авиационна администрация на САЩ (The Federal Aviation Administration (FAA)), съобщава в Туитър, че "отблизо следи развитието" по случая с катастрофиралия самолет на Етиопските авиолинии. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

18.03 2019 в 19:07

MCAS е нарочно неглижирана и в документацията, и в органите за управление. Иначе бързо ще си проличи каква нагла измама представлява.