Да се лъже няма смисъл: компютрите вече могат да откриват скритите човешки емоции

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 13:14 9304 1

Човешкото лице показва всякакви емоции, без значение дали се опитваме да ги скрием. Обичайните емоции може да се разпознаят и от човек, и от машина, но в случая става въпрос микроизражения, мимики на лицето, които са почти невидими за другите. Сега е разработен алгоритъм, който може да идентифицира тези мини емоции и да ги разпознае.

По-рано това са умеели да правят, по-добре или по-зле, само обучени професионалисти - полицаи, работници от разузнавателните служби и психолози.

Сега това могат и машините, при това с по-голяма прецизност, отколкото хората.

Автор на проекта за обучаващата се компютърна програма, идентифицираща наличието на такива емоции е Сяобай Ли (Xiaobai Li) от Университета Оулу, Финландия,.

Екипът е успял да създаде и тества първата система, която може да открие и идентифицира микромимиките на лицето на човек. Развитието на тази технология е станало възможно благодарение на напредъка в областта на изкуствения интелект и когнитивното обучение. Алгоритъмът би бил безполезен без голяма база данни, която се използва за обучението на машините.

Първата задача на Ли и колеги му била да се разработи видео база данни с демонстрация на микроизражения на човешкото лице в реалния свят. Това не е лесно, защото хората често се опитват да скрият емоциите си. 

След това Ли и колегите му решили да опитат на практика своя метод: група от 20 доброволци били помолени да изгледат няколко видеоклипове, които обикновено предизвикват силни емоции у хората. В същото време им казали, че ще трябва да попълнят много голям въпросник, в който да опишат подробно всеки израз на емоция. 

Общо били засечени 164 прояви на микромимики, всички записани на камера при скорост от около 100 fps. След това екипът свързал емоциите на всеки човек с емоционалното съдържание на видеото, разработвайки база данни, която е била използвана за обучение на машините.

Задачата на компютърната система е разделена на две части. Първо - да се определи промяната в изражението на човешкото лице и да го опище като микроемоция. Второ - да идентифицира микроемоцията. Първият проблем е решен чрез съпоставяне на изражението на лицето на абсолютно безизразно лице с изображение на микромимиката. Всяка промяна в изражението се определя като микроемоция.

Втората задача, разпознаването на емоциите, е още по-сложна. Екипът решил да усили микромимиката на тези части от лицето, които определят изразяването на емоции, а не само се движат. Така алгоритъмът се научил да идентифицира емоциите, както положителни, отрицателни или израз на изненада.

След като всичко било готово, разработчиците решили да сравнят колко добре хората да се справят със задачата за откриване и идентифициране на микроемоциите. След серия от тестове на разработчиците се убедили, че машините се справят с това по-добре от хората. 

Без съмнение разработката може да намери приложение като детектор на лъжата, в полицията, при психотерапията. 

А би могло и да си представим за едно такова приложение към Google Glass...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2015 в 19:23

Спокойно, ще се измислят още по-хитри начини за лъжа и манипулация. Винаги го отнасят дребните риби.