Дрон е блъснал самолет при кацане в Лондон

Безпилотният апарат не е открит, както и неговият собственик

Александър Александров Последна промяна на 19 април 2016 в 08:52 6000 3

Кредит twitter

Поредното доказателство за опасността от безконтролното използване на летящи дронове е на лице, след като вчера към обяд самолет Еърбъс А320 на British Airways е бил ударен от нещо, за което се предполага, че е дрон.

Инцидентът е станал по време на кацането на пътническата машина на летище Хийтроу. Тя е невредима, самото приземяване се е осъществило безпроблемно, а пътниците не са били застрашени, съобщава BBC. В последствие самолетът е преминал преглед и е получил разрешение да извърши следващия си полет.

До момента нито летящият дрон, нито неговият собственик са открити, макар че случаят вече е в ръцете на британската полиция. Законите на Острова забраняват категорично извършването на полети с дронове в близост до летища.

Летящите машини набират популярност в Европа, САЩ и други страни по света, а привържениците им откриват все повече възможни приложения на технологията – от заснемане на събития, през въздушна реклама, доставки на стоки, спасителни мисии, мониторинг на земеделската продукция и дори риболов.

Напоследък обаче все повече гласове се надигат и за възможните опасности, свързани с безконтролното използване на дронове. С тях може лесно да бъде извършен терористичен акт като просто се прикрепи експлозив към корпуса им и се врежат в тълпа или в прозорците на сграда. Дори простата загуба на управление на подобна машина и падането й върху човек би могла да има фатален край.

Затова и през последните месеци редица страни по света, включително и Великобритания, въведоха някаква форма на регулация на летящите дронове. Най-често тя изисква от пилотите никога да не губят визуален контакт с машините, докато те са във въздуха, да ги държат далече от самолети, хеликоптери, летища или въздушни пътища и т.н. Собственикът на машината, която се е сблъскала със самолета на летище Хийтроу със сигурност е в нарушение на закона и ако бъде заловен, ще бъде съден.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

3

Oleg Ivanov

20.04 2016 в 02:33

Напълно подкрепям #2!

Никой няма желание да забрани притежаването и ползването на тези джаджи- дроновете! Но по дяволите, хора, помислете малко редно ли е да се ползват без всякаква отговорност?

И в момента никой не забранява велосипедите, но едва ли ще намерите някой разумен човек да каже евала на велосиспедист, каращ на зиг-заг по платната на магистралата!

2

19.04 2016 в 18:38

Перфектен пример за напълно неприложимо законодателство. И кой, моля, ще проследи сред потенциално хиляди собственици на дронове, дали те във всеки един момент "никога не губят визуален контакт, да ги държат далече от самолети, хеликоптери, летища и т.н."?

Мога да ви кажа какво ще стане, макар че ще е възмутително от всяка гледна точка - и главно от гледна точка на пълната и тотална предвидимост на последствията и НУЛЕВИТЕ действия те да се предотвратят. Собствениците ще продължат да пискат колко са мили и безопасни машинките им, докато някой не предизвика истинска и голяма авиационна катастрофа с дрон. Ударите от птици са сериозен рисков фактор в авиацията, а ние не само не си правим поуки, а и насищаме пространството около летищата с дронове!!! ЕТО какъв е резултата от попадане птица в двигател при излитане - гарантирам ви 100%, че и с дрон щеше да бъде същото! https://www.youtube.com/watch?v=4mxGhgD_Org

1

19.04 2016 в 13:01

Хайде сега да се регистрират всички дрони.. да им се сложи GPS.. да се водят поименно на всеки притежател. И най вече никога повече да не могат да притесняват и снимат незаконните имоти на богатите хора които имат интерес да не ги снимат :) Всично е за наше добро разбира се.. прави се специално за да сме добре и никакви задни интереси.

(иначе случая със самолета ми звучи доста нагласен.. с цел въвеждане на гореспоменатите мерки..)