Нов дрон излита изпод водата, друг катери стени (видеа)

Наука OFFNews Последна промяна на 21 март 2016 в 12:25 11868 0

За два иновативни дрона ни съобщава онлайн-изданието Popular Science. Единият може да стои дълго под вода и да излети по всяко време от там, а другият е огнеупорен и освен това може да лети, прикрепвайки се към повърхността на стени.

Единият дрон се казва "CRACUNS", а името му е абревиатура на "Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System". Разработен е от американската лаборатория "The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory".

Това е потопяем летателен дрон, който трябва да запълни празнината между безпилотните летателни апарати и безпилотните подводни съдове. Той е предвиден за работа в крайбрежни води, между плажа и открито море.

Части от "CRACUNS" са изработени чрез триизмерен принтер, за да се създаде водоиздръжлив корпус. Други части пък са уплътнени, за да не може да проникне вода при двигателя.

Тестовете, които са били проведени на дрона, са били наистина тежки. Първоначално той е престоял в солена вода цял месец, след което е излетял. След това е бил потопен за два месеца отново в солена вода и отново е излетял.

Въпреки че не е уточнено товар с каква тежест ще може да издига "CRACUNS", не е трудно да се предположат какви биха били неговите "нецивилни" задачи. Например, може цял "рояк" такива дронове да се разположат във водите около определена територия и, когато морската пехота на САЩ наближи, да излетят и да разузнаят преди тях. Освен това на тях могат да се монтират експлозиви и "CRACUNS"-ите да играят ролята на подводни мини, които да променят своето местоположение според промените в тактиката.

Ето и пълното видео, което демонстрира възможностите на потопяемия дрон:

Огнеупорният дрон е южнокорейска разработка и името му е "CAROS". То е абревиатура на "Climbing Aerial RObot System". 

Този дрон е разработен от Корейския институт за наука и технологии (Korean Advanced Institute Of Science and Technology) и е предвиден да прави инспекция на сгради.

На външен вид "CAROS" изглежда като обикновен дрон с четири перки. Той и лети като обикновен дрон. След това обаче се завърта перпендикулярно на земята и се "залепва" към повърхността, която трябва да инспектира. Ако тръгне да пада, той може да се "улови" и да се върне на същото място или пък да кацне на безопасно място. Дронът има система за автономна навигация, която черпи информация от неговите сензори и му позволява да направи 3D-карта на околната среда.

Освен за инспекция на сгради, новият дрон може да прави и друго - той може да е огнеупорен спасител. При пожар или друго бедствие машината би била полезна заради това, че е по-маневрена от останалите дронове, а освен това всички данни от термалната ѝ камера и други сензори могат да бъдат изпращани по безжичен път.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !