Експеримент доказа, че Facebook знае кога спим (видео)

Цветан Петров Последна промяна на 24 февруари 2016 в 09:00 17290 1

Факт е, че почти всички от нас проверяват какво ново е споделено в социалната мрежа Facebook преди да заспят, както и когато се събудят. Тъй като малко от нас обаче се замислят дали това кога си лягаме и кога ставаме се отчита от платформата, датски програмист с псевдоним Søren Louv-Jansen е създал проста програма, която позволява на приятелите ни в сайта да ни следят още по-добре.

За какво става въпрос? От известно време насам, когато някой спре да използва социалната мрежа, било през компютър или смартфон, до името му се появява времето, което е изминало, откакто той е бил активен за последно. Програмата на Jansen събира и обобщава именно тези "следи" в социалната мрежа и по тях представя графика на това кой кога е бил активен в социалната мрежа през последните няколко дни.

На теория е нормално Facebook да събира такива данни - това помага на инженерния екип на мрежата да преценява по кое време в коя част на света ще бъдат по-натоварени сървърите. Така могат да бъдат избегнати сривове. Притеснителното е, че социалната мрежа не се е замислила, че тези данни могат да бъдат използвани от трети страни сравнително лесно. От една страна звучи безобидно някой да "следи" приятелите си какви са им навиците за сън, но от друга това е една чудесна нова възможност за обирджиите, например, които силно зависят от това дали сме вкъщи или не. Ако те видят, че рядко сме в социалната мрежа, то може да решат, че сме на почивка и да ударят.

"Всеки, на когото показах това (програмата - б.пр.) беше едновременно очарован и ужасен от точността, с която тя предсказва техните навици за сън", пише програмистът. "В този дигитален свят ние оставяме отпечатъци навсякъде, където отидем, и когато го правим, дори не се замисляме за това".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 14:36

Фейсбук е мрежата на простолюдието... Сериозните хора не посещават тази помийна яма!