Ентусиасти създадоха 118-гигабайтова дискета

Наука OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2016 в 13:15 15490 3

Онлайн-изданието Gizmodo ни съобщава за много интересен и успешен експеримент - обемът памет на една дискета да бъде увеличен от 1,4 мегабайта на 118 гигабайта. За целта са използвани два трика.

Ентусиастите, които решили да опитат да увеличат паметта на дискетата, стигнали до това решение, след като забелязали, че физическите размери на една SD-карта съвпадат напълно с тези на отвора в дискетата, който дава достъп до малкия диск за информация в нея.

От SD-картата се получил увеличеният обем на дискетата, но трябвало и компютърът някак си да се накара да разчете новия информационен носител през устройството за дискети. Тук отново дошло на помощ съвпадението - конекторът, който обикновено свързва устройството за дискети с дънната платка на компютъра има почти идентичен четец на дискети с този, който чете SD-карти. В този за дискети металните "зъбчета" за връзка просто са повече от тези, които се намират в четеца за карти.

Ентусиастите премахнали излишните "зъбчета" от устройствата за дискети и "магията" се получила - те поставили дискетата в компютъра и той показал, че информационният ѝ обем е 118 гигабайта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2016 в 13:02

Хубаво, ама какъв е смисъла?
Добре де, поспах, попих кафе. Става за виц:)
Май не са ми останали големи компютри, ако изпадне - може да направя ако не забравя.
Да, ако някой ще си играе - имам такива дискети, и не мога да измисля какво да ги правя.

27.02 2016 в 12:34

Набутали са Card Reader във флопито, като контактите са точно там където ще влезе картата. Също и светодиодът е свързан към този на флопито - флопитата не мигат толкова начесто. А на картата като и се смени иконката с такава на дискета, както и label-а на 3.5 floppy disk. Също, мисля че не е проблем да му се assign-не буква А: Звучи интересно.

27.02 2016 в 01:08


Че съм каталясал и ми се спи - спи ми се. Ама тоя виц не го разбрах.