Хакер 8 години манипулира изборите в цяла Латинска Америка

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 април 2016 в 13:00 14170 0

Кредит Bloomberg

Андрес Сепулведа

Изданието Bloomberg публикува обширен материал - интервю с Андрес Сепулведа (Andrés Sepúlved), който излежава присъда в колумбийски затвор за хакерство, участие в конспирация, нарушаване на закона за личните данни и шпионаж.

Всички тези обвинения са свързани с участието му в манипулиране на общественото мнение по време на президентските избори през 2014 г.

Сепулведа е обвинен, че е помогнал на Енрике Пеня Нието, сегашният президент на Мексико, да спечели изборите. Смята се, че на хакера и екипа му е изплатена сумата от около 600 000 долара. Те са компрометирали компютрите на съперниците на президента по време на предизборната кампания с цел шпионаж и са манипулирали социалните мрежи.

Кариерата си на политически хакер Андрес Сепулведа започва през 2005 година с проникване в базата данни със спонсорите, подкрепящи политическите конкуренти на Алваро Урибе Велес, кандидат за президент на Колумбия. За първата си задача, отнела му месец работа, получава 15 000 долара. 

В рамките на няколко години той събира екип, с помощта на който прониква в компютри, краде данни и манипулира президентските кампании в цяла Латинска Америка.

Сепулведа не е евтин, но пък спектърът от "услугите" му е широк. За 12 000 долара на месец, всеки може да наеме екипа, който прониква в смартфони, прави фалшиви копия на уеб страници, изпраща масово електронни писма.

Бонус пакетът за 20 000$ на месец пък включва пълен набор от дигитално прихващане, атака, декриптиране и отбрана.

Екипът е внимателно избиран чрез йерархия от посредници и консултанти. Сепулведа твърди, че повечето от хората, които са работили за него, даже не подозирали за неговата роля, и казва, че се е срещал само с няколко от тях.

Екипът по различно време е работил по изборите в Никарагуа, Панама, Хондурас, Колумбия, Мексико, Коста Рика, Гватемала и Венецуела. Запитан дали смята, че президентските избори в Съединените щати биха се поддали на подобни технологии, Сепулведа заяви, че е "100% сигурен в това".

Сепулведа и неговият екип създават програмата Social Media Predator, управляваща множество виртуални Twitter акаунти. Тя позволява не само да се промени описанието и аватарите, но и се вмъкне необходимата за манипулация на а общественото мнение информация.

"Когато разбрах, че хората вярват на това, което намерят в интернет повече, отколкото виждат в реалния живот, аз осъзнах, че мога да накарам хората да вярват в каквото си поискам" - споделя Сепулведа .

В една от предизборните кампании, проведена в Мексико, той е използвал ботнет, за да направи хиляди автоматични телефонни обаждания към потенциални гласоподаватели с записано съобщение.

В момента Сепулведа е под строга охрана заради постоянните заплахи срещу него. Бившият хакер сега помага на властите да следят дейността на другите хакери.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !