IBM успя да съхрани информация върху един атом (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2017 в 10:22 11439 1

Кредит IBM

"Големите неща наистина могат да идват в малки опаковки" - възкликва Майк Мърфи (Mike Murphy) от издание Quartz, съобщавайки голямата новина:

Компанията IBM обяви, че е успяла да съхрани данни на един атом за първи път.

Изследването, извършено в Лабораторията Алмаден на гиганта в Силициевата долина, бе публикувано в списание Nature и може да има огромни последици за начина, по който ще се съхранява дигиталната информация в бъдеще.

Компютрите работят с битове, единици информация, които имат две състояния - включено или изключено, интерпретирани като 1 или 0 от машината. Всяка компютърна програма, приложение се състои от дълга поредица от единици и нули. Когато информацията се съхранява на компютър, това обикновено е записано на твърдия диск, който кодира същата серия от единици и нули, който ги превръща в електрически сигнали. Както IBM заявява в пресрелийза си, твърдият диск използва средно около 100 хиляди атоми за съхраняване на един единствен бит на информация по традиционните методи.

Изследователите на IBM са намерили начин да магнетизират отделни атоми на редкоземния елемент холмий и да използват двата полюса на магнита - север и юг, както в компаса - като състояние единица или нула.

Атомите на холмия са свързани с повърхността на друг материал, магнезиев оксид, който ги задържа на място, изстудено близо до ансолютната нула - 5 келвина (-268°C). Използвайки свръхточен уред, изследователите могат да пуснат електрически ток през атомите на холмия, което предизвиква смяната на техните северния и южен полюс, имитирайки процеса на записване на информация на традиционния магнитен твърд диск.

Атомите остават в определеното им състояние, а когато се измери магнетизма на атомите по-късно, учените могат да видят какво състояние е бил атомът, както компютърът чете информацията, съхранявана на твърдия диск.

Изследователите от IBM обясняват, че използват един единствен железен атом за измерване на магнитното поле на атомите на холмия, който е на върха на сканиращ тунелен микроскоп, мощен микроскоп, разработен от IBM (а неговите изобретатели Герд Биниг и Хайнрих Рорер получават Нобелова награда за физика през 1986 г.). С негова помощ се получава изображение на повърхността на отделните атоми. Върхът на иглата на микроскопа се използва, за да се пусне ток през атомите за "запис".

Чака ни бъдеще, в което твърдите дискове ще намалят размера си многократно.

IBM предвижда да може да събере "музикална библиотека от 35 милиона песни на диск с размерите на кредитна карта". Тази технология ще направи компютри, телефони, дронове и почти всичко, което трябва да носи в себе си информация, значително по-тънко и по-леко.

Сега единствено остава да се види дали това е възможно на достъпни цени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

11.03 2017 в 23:39

"Тази технология ще направи компютри, телефони, дронове и почти всичко, което трябва да носи в себе си информация, значително по-тънко и по-леко."

Глупости. Паметта на телефона е в един неголям чип върху платката. Повечето дроновете записват на SD или micro SD карти. Премахването на харддисковете от десктоп компютрите няма да ги направи по-тънки. Замяната на SSD-тата от лаптопите няма да ги направи много по-леки. Все пак и най-лекият ноутбук тежи над 1 кг, а едно SSD - по-малко от 100 гр.