Изпълнителите на терористични нападения в Париж са общували със SMS без шифроване

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 ноември 2015 в 13:07 11063 2

След трагичните събития в Париж миналата седмица стратира кампания за разширяване на наблюдението на частните съобщения в мрежата.

Бързо бяха разпространени множество доклади, в които се предполага, че терористите са използвали невероятно сложни техники за криптиране, въпреки че няма доказателства от разследването, коментира сайтът techdirt.

Френската полиция намери мобилен телефон, който е принадлежал на един от терористите в кошче за боклук в близост до концертната зала Батаклан. Освен подробна карта в телефона са открити обикновени SMS съобщения, с които престъпниците са комуникирали помежду си. В един от тях пише: "Започваме". Това е в противоречие с твърденията, според които терористите са използвали сложни системи за криптирана комуникация.

Единодушно бе обвинен Сноудън, WikiLeaks и други хора и организации, които пропагандират борбата срещу следенето. По логиката на обвинителите, разпространението на информацията за масовото подслушване, е направила терористите по-технически грамотни. Твърди се, че в резултат на това, те успели да избегнат наблюдението на специалните служби.

Вестник New York Times публикува цяла обвинителна статия, в която споделят мнението на неназовани длъжностни лица от Европейското правителство. Тези хора твърдят, че терористите са използвали някакви (до този момент неизвестно какви) средства за криптирана комуникация. Но по някаква причина, статията доста бързо изчезна от сайта на вестника и сега е достъпна само в онлайн архива.

Министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Жамбон (Jan Jambon) в интервю за вестник Bulletin обяснява защо на европейските разузнавателни служби им е трудно да ловят терористи. Според него те използват за общуване игровия чат на мрежата Sony Playstation 4, която, по думите на Жамбон "е по-трудно да се проследи от WhatsApp". Доколкото е известно, няма никакви доказателства за такова нестандартно използване на игровите конзоли в конкретния случай.

Други медии обвиниха Павел Дуров и услугата му за криптирана комуникация Telegram, че е бил на практика съучастник на терористите. Един журналист попитал Дуров, "дали спи добре, знаейки, че неговата услуга се използва от терористи".

Дуров обясни, че според него, правото на неприкосновеност на личния живот на хората е по-важно от страха, че с помощта на Telegram може да се направи нещо лошо. Той добавя, че терористите във всеки случай, ще намерят начин за комуникация - ако някой от начините им се стори недостатъчно надежден, те ще изберат друг.

Депутатът Александър Агеев е предложил да се забрани услугата Telegram на руска територия. В отговор на това предложение Дуров отговаря: "Предлагам да се забранят думите. Има информация, че с помощта на тях общуват терористите".

"Това, че джихадистките религиозни култове като ИДИЛ не използват криптиране, не означава, че няма да го направят в бъдеще. Всеки използва криптиране. Но въпросът е да не се използва трагедията, за да се очерни криптирането, да се настоява за разширяване на следенето и да се прокарат закони, които ще засегнат безопасността на всеки и които ще са почти толкова ужасни, колкото самите атаки." - завършва коментарната си статия изданието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2015 в 20:00

ако ги пишат на френски с арабски буки и жаргон ,даже и компютрите на NASA са безпомощни

23.11 2015 в 14:39

В момента, в който хора не могат свободно да изразяват личните си мисли без да бъдат следени свършва цивилизацията. На 5ти ноември, немците са хванали шофьор на път от Черна Гора да превозва нелегално калашници за Париж. Разбира се, никой не се сети да провери дали не се случва нещо. Няма кой да събере две и две. Пък е грешно, когато едното "2" е мюсюлманин. Ще те разкъса на парчета мейнстрийм медията ако речеш "хванахме един мюсюлманин да превозва нелегално оръжия, ще да е терорист, вижте си града".

Понеже всеки възможен клон е показал пълна неадекватност е ясно, че повече следене няма да помогне. Могат да се събират на площадите да обсъждат терористичните си атаки и пак ще е расистско да ги спрем.