Как се хаква "умен" снайпер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 юли 2015 в 11:40 10983 0

Експертите по кибербезопасност Руна Сендуик (Runa Sandvik) и Майкъл Аугер (Michael Auger) са открили начин да поемат контрол над самонасочващото се оръжие Tracking Point.

Те ще покажат как става "хакването" на "умния" снайпер TrackingPoint 750 на конференцията Black Hat, която ще се състои през август, съобщава порталът Wired.

Предложената от тях манипулация може да се раздели на две части: получаване достъп от компютър до оръжието по Wi-Fi и управление на софтуера на пушката от друго устройство така, че стрелецът да не забележи лесно намесата, като всички изстрели са неточни, например.

Руна и Майкъл, които са съпруг и съпруга, са придобили две пушки TP 750, всяка от които струва 13000 долара.

Това, което прави тези оръжия специални е компютърния оптичен мерник, с помощта на който се прихваща целта, проследява се и в движение се изчислява корекцията за вятър и температура и други помощни дейности.

Техниката на стрелба е такава: пушката улавя целта, стрелецът натиска спусъка, но самият изстрел става в момента, когато насочващата система смята, че целта е в мерника и може успешно да бъде поразена.

Снимката по-долу показва този процес: стрелката се насочва към целта (синята елипса), натиска се специален бутон в близост до спусъка (пушка започва да следи целта, маркирайки я с червен кръг) и най-накрая, в момента на изстрела - кръстът на мерника сменя цвета си от синьо в червено:

Една от възможностите на пушката е предаването на видео картина на прицела към друго устройство (компютър, телефон, таблет) чрез Wi-Fi в реално време за контрол за стрелбата. По подразбиране тази функция е изключена, но може да бъде включена с фабричната й парола, което позволява на всеки, който е в рамките на Wi-Fi обхвата, да се свърже с оръжието. По този начин, тази част от "хакването" е елементарна.

Следващата част на проучването включва реверс-инжиринг на платката, инсталирана в пушката, така че да се възстанови нейния софтуер. И с тази задача съпрузите-хакери успешно се справили.

Така доказали, че е възможно дистанционно, незабелязано за стрелеца, да се променят параметрите на изстрела като просто се свържат с пушката през лаптопа си.

В крайна сметка, може да се организират нещата така, че оръжието постоянно "да пропуска", независимо от уменията на снайпериста. Може естествено да се изключи и самата пушка, но тогава външната намеса вече ще бъде ясна.

Създателите на пушката поначало са заложили в нея предпазна мярка: Изстрелът физически е възможен само, когато спусъкът е натиснат. Да заобиколят тази забрана и да постигнат неконтролирана стрелба, хакерите не са успели.

Каква е стрелбата на "хакнат" TrackingPoint може да видите във видеото по-долу: първо Руна лесно уцелва от 46 м, а Майкъл след намесата в пушката не успява.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !