Намерен е начин за противодействие на вирус, искащ откуп в биткойни

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 април 2015 в 12:07 12132 1

Разработчици от лабораторията Касперски са представили защитна програма, която може да се справи с биткойн вируса CoinVault, който е изнудвал жертвите си за пари. Защитната програма може да се получи безплатно на интернет страницата на Касперски, съобщава днес сайтът phys.org.

Подразделението на холандската полиция National High Tech Crime (отдел за високотехнологични престъпления) неотдавна е получило ключовете за дешифриране от сървъра на CoinVault, съобщава Loek Essers, кореспондент от Амстердам, IDG News Service.

По-рано тази година, компютрите на две полицейски управления и училищната мрежа в Ню Джърси в Съединените щати са били пред блокиране заради този вирус.

Създаден е сайт, който позволява на жертвите на CoinVault да си върнат достъпа до своите данни, без да плащат искания откуп от хакерите, според Лабораторията Касперски.

След отстраняването на вируса, потребителите ще трябва да дешифрират файловете си, които са били кодирани от вируса. Касперски и холандската полиция са разработили инструмент, който може да направи това. Използвайки Bitcoin адреса на хакерите, той позволява на жертвите да получат паролата, необходима за достъп до файловете.

Разработката на лабораторията Касперски е първият антивирус, създаден за борба с подобна вредна програма, блокираща компютрите и искаща откуп от потребители в биткойни за възобновяване на достъпа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2015 в 21:53

На всиччко му се намира цаката...