Китай пуска скенер за бързо дигитализиране на книги (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 12:15 8154 1

Китайската стартъп компания CzurTek започва набиране на средства за проекта си за скенера Czur, който сканира страници от разстояние и е предназначен предимно за сканиране на обикновени хартиени книги. Неговият софтуер автоматично премахва неравностите на хартията, "подравнява" огънатите страници на отворена книга и разпознава текста, използвайки програмата ABBYY.

За да е по-лесно на потребителите да държат книгата, сканирането може да се настрои с натискане на педала, който се купува отделно. Сканирането става по-малко от една секунда, така че среден обем книга  може да се обработи за 10 минути.

Китайските изобретатели са си поставили за цел да помогнат на хората да дигитализират културното си наследство. Всеки, който някога се е опитвал да сканира книга с обикновен офис скенер знае, че резултатът е катастрофален. Една книга не може да бъде напълно разгърната, без да се повреди, а в противен случай страниците са огънати на мястото, където се захващат, и така нататък.

Специалните скенери за книги, използвани от библиотеките за дигитализиране, са много скъпи. Скенерът Czur може да се използва и като обикновен скенер за документи на отделен лист.

Czur не изисква инсталация на драйвери, тъй като е свързан към интернет чрез Wi-Fi и работи с облачни услуги. Готовите сканирани страници могат да бъдат преглеждани на десктопа и на мобилни устройства.

Към скенера има и проектор. Цената за подкрепилите проекта е $ 189 за скенер или $ 199 за скенер с педал, без разходите за транспорт. Разработчиците обещават, че след официалното му излизане на пазара ще струва $ 400 по цени на дребно. До края на кампанията има две седмици.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 00:28

Въх ти да видиш, това като технологията Xerox, или Nescafe! grin emoticon
Технологията се казва OCR - Optical Character Recognition! А една от многото компании за такъв софтуер е ABBYY! Вземете малко се пообразовайте, слабичко!