Компютърна програма печели срещу хората в най-сложната игра Го

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 май 2017 в 07:12 12248 1

Кредит The Verge

Програмата AlphaGo спечели мача срещу Къ Дзъ, най-силният играч в света на Го.

AlphaGo спечели втория мач от планираните три, съобщи The Verge.

Go е една от най-старите игри на дъска. Доскоро се смяташе, че компютърът е неспособен да играе наравно с професионалните играчи, поради високото ниво на абстракция и невъзможността да се видят всички достъпни сценарии - броят на допустимите комбинации в играта e повече от броя на атомите в наблюдаемата Вселена.

Къ Дзъ се счита за най-силният играч в света според класацията на независимия рейтинг Go Ratings. При Go няма официално световно първенство, така че е невъзможно да има световен шампион по Го, но заради победите му в различни турнири е определен за най-силен играч имеено Къ Дзъ.

Мачът между AlphaGo срещу Къ Дзъ се провежда в рамките на фестивала Го в китайския град Вужен (провинция Джъдзян). Във втората игра китайецът играе с белите пулове и и с началото прави ходове на нивото на AlphaGo, но след това програмата взеха превес и Къ Дзъ се предава.

В първата игра, която се проведе на 23 май, Къ Дзъ загуби с разлика от половин точка (минимално възможно превъзходство в Го). По този начин от трите игри изкуственият интелект спечели в два мача и официално надмина най-силният играч на Go. Третата (заключителна) играта ще се проведе на 27 май.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!