Компютър победи европейския шампион по играта го (видео)

Успехът е сочен като важен пробив в сферата на изкуствения интелект

Александър Александров Последна промяна на 29 януари 2016 в 08:55 10520 0

Британската компания DeepMind обяви, че създаденият от нея изкуствен интелект е победил европейския шампион по стратегическата игра го – Фан Хуей. Програмата е отчела пет поредни победи срещу професионалния играч на древната китайска игра.

От компанията, която беше придобита от Google за 400 млн. Паунда през юли 2014 г., съобщават, че нейният изкуствен интелект, наречен AlphaGo е базиран на система, имитираща невронни мрежи, които проиграват помежду си възможните варианти на играта, за да научат нови стратегии.

Победата срещу европейския шампион е сочена за огромен успех, тъй като по традиция компютрите изпитват проблеми да играят го. За сравнение - машина побеждава за първи път световен шампион по шахмат още през 1997 г. (Deep Blue срещу Гари Каспаров) и от тогава изкуственият интелект доминира изцяло в тази игра, а през 2006 г. в мача Топалов – Крамник българският шампион дори обвини руснака, че си подсказва чрез компютър.

В го обаче до сега софтуерните програми нямаха особени успехи и дори на най-добрите сред тях им беше трудно да победят играчи на средно ниво. AlphaGo обаче е създаден по концептуално различен начин от останалите програми и вече се е доказал като непобедим срещу други машини, играещи го, побеждавайки 499 от 500 пъти.

„Това е първия случай, в който компютърна програма побеждава професионален играч на го в една цяла игра и без преимущество. Преди се считаше, че това ще се случи чак след десетилетие“ - се казва в статия, публикувана от DeepMind в Nature. Любопитно е, че съвсем наскоро и Марк Цукербърг съобщи, че Facebook е близо до решаване на същия проблем.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !