Приеха в университет японски изкуствен интелект

Умният софтуер е преминал стандартния изпит за влизане в университетите в страната с резултат, по-добър от средния

Александър Александров Последна промяна на 19 ноември 2015 в 10:31 6307 2

Кредит National Institute of Informatics

Изкуственият интелект днес е обект на все повече дискусии, свързани с опасенията, че може да доведе до закриването на хиляди работни места и дори някой ден да завладее човечеството. Едва ли обаче мнозина са се притеснявали, че той би могъл … да ги измести в класирането при кандидатстване в университет.

Макар и в кръга на шегата, това вече е възможно, след като изкуственият интелект Todai Robot успя да премине стандартния изпит за влизане в университет в Япония с резултат, по-добър от средния и по този начин „си осигури“ правото да учи в повечето висши учебни заведения в Страната на изгряващото слънце.

„Умният“ софтуер е създаден от изследователски екип от Националния Институт по Информатика в Токио, който още през 2011 г. стартира проекта „Може ли робот да влезе в Университета в Токио?“. Като продължение на този проект е разработен и настоящият изкуствен интелект.

С резултат от 53.8% във входящия тест, който включва математика, физика, английски език и история, Todai се е справил значително по-добре от много хора. Общият резултат на теста през тази година е 43.8 процента. Макар и резултатът да не позволява на интелигентния софтуер да влезе в Токийския университет, той го доближава с още една крачка към тази цел.

По-любопитното според мнозина е, че всъщност той е постигнал най-добрите си резултати на въпросите по история и по математика, което екипът отдава на тяхната технология за обработка на езика. По физика обаче Todai не се е представил толкова добре. Плановете на екипа са да подобри изкуствения интелект до степен, той да бъде приет в Университета в Токио през 2021 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2015 в 15:31

С този резултат остава да го научим да преписва и да дава подкупи и можем да го записваме в УНСС. Или в библиотекарския.

Иначе е рано за тревоги (освен че още не знаем и за какво ТОЧНО да се тревожим)

19.11 2015 в 12:00

Ужас!!! Това вече е притеснителна новина... Скоро на земята човекът ще се окаже съвсем излишна единица... Както и цялата остана флора и фауна.