Копринени буби тъкат коприна от въглеродни нанотръбички

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2016 в 11:00 10953 0

Кредит www.bailiwickexpress.com

Копринени буби тъкат коприна от въглеродни нанотръбички, които са 50 % по-здрави от обикновената коприна, съобщава Scientific American.

Инин Чжан (Yingying Zhang) и екипът й от Университета Цинхуа са хранили бубите с черничеви листа, напръскани с воден разтвор с графен, а резултатите от експеримента им са публикувани в Nano Lett.

За да накарат обикновените буби да произвеждат "армирана" коприна с въглеродни нанотръбички, учените ги хранели с листа, напръскани с 0,2 % разтвор на въглеродни нанотръбички или графен.

След това учените събират по стандартния начин коприната от пашкулите, които са изтъкали бубите.

Ако се обработват вече усукани пашкули, това ще изисква разтваряне на наноматериалите с токсични химически разтворители, които може да останат в коприната, но в предложеният метод от китайските изследователи е прост и екологично чист. 

За разлика от обикновената коприна, подсилената с въглеродни нанотръбички коприна е два пъти по-здрава и може да издържи най-малко 50% по-високо напрежение преди да се скъса. Екипът загрява копринените влакна при 1050° C, за да се карбонизира копринения протеин и след това изследва нейната проводимост и структура. Модифицираната коприна провежда електричество, за разлика от обикновената коприна. Изображенията от електронен микроскоп показват, че подсилените копринени влакна имат по-подредена кристална структура, поради включените наноматериали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !