Индийци изобретиха наногенератори от рибешки люспи

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 септември 2016 в 13:30 6947 0

В Индия се консумират огромни количества риба, което води и до големи количества рибни биоотпадъци.

Но сега екип изследователи от Университета Jadavpur в Колката (Калкута), Индия, са измислили как да оползотворят рибешките люспи като ги рециклират като енергиен източник за самостоятелно задвижвана гъвкава електроника, разказва Еngadget

Новата статия в списание Applied Physics Letters описва метод за превръщането на рибешките люспи в импровизирани акумулатори.

Основната идея зад работата на изследователите е проста: рибешките люспи съдържат колагенови влакна, които притежават пиезоелектрични свойства, което означава, че се генерира електрически заряд в отговор на прилагането на механично напрежение. Както докладва екипът, тези свойства могат да се използват за производство на био-пиезоелектрични наногенератори.

Изследователите обработват люспите така, че те стават гъвкави. После ги свързват с два електрода и ламинират. Полученият акумулатор може да събира енергия от движението наоколо, включително и от прости вибрации и дори от биенето на сърцето. По този начин, тези акумулатори биха билиотлично средство за пейсмейкъри.

"Тъй като сърдечната тъкан също се състои от колаген, нашите био-пиезоелектрични наногенератори се очаква да бъдат достатъчно съвместими със сърцето", заяви водещия автор Дипанкар Мандал (Dipankar Mandal).

"Нашата крайна цел е да се проектират и конструират сложни електроника, която да бъде вкарана в организма, съставена от нетоксични материали, които са полезни за широк спектър от диагностични и терапевтични приложения", отбелязва изследователят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !