На 11 февруари 1809 г. Робърт Фултън патентова парахода

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 февруари 2023 в 00:00 19987 0

Роденият в Пенсилвания Робърт Фултън получава световна слава като изобретател на парахода, макар да е прочут и с изграждането на подводници - подводницата "Наутилус" е по негов проект.

Плавателни съдове, задвижвани от енергията на парата, са конструирани и преди него - още в края на 17-ти век по френските и американските реки са пъплели параходи и тъй като наистина са се движели едва-едва, техните създатели не са влезли в историята на технологиите.

Фултън критично преработва идеите им, прави необходимите корекции, взема под внимание грешките им. Няколко години експериментира във Франция и през 1800 г. представя на Наполеон практичен модел на подводница, Наутилус.

Продължава работата си по парните двигатели и през 1803 г. на река Сена тества парен кораб с дължина 20 м и ширина 2,4 м, достигащ скорост от 3 възела срещу течението - първият параход на Фултън.

Наполеон не оценява щедрия подарък, а обиден изобретателят си замина за родината си - Съединените щати.

Там той поръча по-мощен двигател, а през 1807 г. пуска на вода знаменития „Клермонт“ или „Параход на северната река“.

Първият рейс на „Клермонт“ с дължина 278 километра по река Хъдсън от Ню Йорк до Олбани продължава 32 часа. Вестниците пишат, че лодкарите са затворили очите си от ужас, когато „Чудовището на Фултън “ изригващо дим и огън, се носело срещу вятъра и течението. Обратният път по течението отнел 30 часа. Това е първото непрекъснато пътуване на кораб на пара с продължителност повече от един ден. Оттогава "Клеърмонт" започва редовно плаване по река Хъдсън, а на 11 февруари 1809 г. Робърт Фултън получава патент за него.

 След смъртта на Фултън на негово име е наречен неговия роден град Литъл Бритън в щата Пенсилвания. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !