Не разчитайте на изкуствен интелект да разберете дали една гъба е отровна

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 август 2017 в 09:44 11477 1

Кредит Lucas Dumrauf / Creative Commons

Новината, че е пуснато приложение, което обещава, че с помощта на "революционни алгоритми на изкуствен интелект" може да определи вида на гъби по една единствена снимка, разтревожи миколози и специалисти-гъбари. Те го нарекоха "потенциално смъртоносно", ако хората го използват, за да идентифицират ядливите гъби, съобщи The Verge.

Както казват гъбарите - всички гъби са ядливи, но някои са ядливи само веднъж.

Приложението е разработено от Никола Шериф (Nicholas Sheriff). То се нарича просто "Гъби" (Mushroom) и е на разположение в App Store. "Просто насочете вашия смартфон към някаква гъба и нашият революционен изкуствен интелект веднага ще я разпознае, а също и цветя и дори птици", - се посочва в описанието на приложението. Но при проверка на журналистите от The Verge се оказва, че приложението не може да различи печурки от кестенови гъби. 

Разбира се, в App Store и Google Play се предлагат десетки подобни приложения, но те са каталози със снимки и описание, които не претендират, че имат "машинно зрение" и "революционен изкуствен интелект". Използването на такива определения дават на потребителите фалшиво чувство за увереност в непогрешимостта на програмата. А това чувство може да има опасни последици.

Накрая, основният проблем на приложението е, че гъбите често е невъзможно да се идентифицират само по външен вид.

"Например, отровната карболова печурка. Тя не е много по-различна от обикновената печурка. За да определи точно, че това е опасната гъба, трябва да се счупи дръжката й (вътре е жълта) или да се помирише - тя мирише на карбол" - разказва микробиологът Колин Дейвидсън (Colin Davidson) пред The Verge.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

01.08 2017 в 11:20

Дарвин потрива ръце. А иначе - познавам десетки любители на ай-ай-ай устройства и не си представям някой от тях да тръгне да бере гъби по този начин.