Кога хората са открили огъня? Как това е оформило нашата история?

Ваня Милева Последна промяна на 24 ноември 2023 в 00:00 3867 0

Кога хората са открили огъня? Как това е оформило нашата история?

Кредит Unsplash

Кога хората са открили огъня? Как това е оформило нашата история?

Историята на огъня е много, много стара. Тук, на Земята, животинските видове се плашат от огъня, само хората са се научили да го предизвикват и контролират. Тази способност е едн0 от най-важните технологични постижения в нашата еволюционна история, което ни отличава от другите видове.

Но кога хората за първи път са открили как да използват огъня?

Учените не са на едно мнение кога е започна контролираната употреба на огън от ранните хора - преди 1,5 милиона години или преди 400 хиляди години

Има многобройни следи от огън отпреди около 400 000 години в археологическите записи в Азия, Африка, Близкия изток и Европа, въпреки че обектите с преки доказателства все още са оскъдни.

Две изолирани места показват, че по-ранните хора са използвали огън много преди 400 000 години.

Началото е преди милион години

В сайта на института Смитсониън може да видите три парчета изгорен кремък, намерени в обекта Гешер Бенот Якуов, Израел, на 790 000 години. 

През този период от време, в Гешер Бенот Яаков в Израел, ранните хора вероятно са се събирали около лагерни огньове, които правят и контролират. Защо са се събрали около тези древни огнища? Може би за социализиране, за намиране на комфорт и топлина, за споделяне на храна и информация и за намиране на безопасност от хищници.

Внимателен поглед върху малките парченца кремък на тази снимка разкрива, че кремъкът е бил деформиран от огън – доказателство за палене на огън в Гешер Бенот Яаков преди 790 000 години.

Как да разберем, че това са били огнища? Учените са открили отломки от производството на каменни инструменти, които са били обгорени от огън в Гешер Бенот-Яаков. В близост са намерени изгорени семена и дървесина, които маркират местоположението на древното огнище. На мястото на разкопките са открити повече от дузина огнища, датиращи от преди 790 000 години.

На друго място, наречено пещерата Вондерверк в Южна Африка, са открити доказателства, че ранните хора са използвали огън преди около 1 милион години, съобщава публикация в Nature. В тази пещера учените намират останки от изгорени кости и растения и нещо, което изглежда като огнища.

Въпреки че Вондерверк е най-ранното място, което повечето учени смятат за най-ранното използване на огъня, на теория огънят може да е бил използван много по-рано.

Още по-рано

Преди около 2 милиона години червата на Homo erectus започват да се смаляват, което показва, че храносмилането е улеснено много от някои фактори като готвенето.

Докато червата им започват да се смаляват, мозъкът им расте, което изисква много енергия. Палеоантропологът Иън Татерсол (Ian Tattersall) от Американския музей по естествена история предполага, че такава енергия може да се получи от месо и зеленчуци, приготвени на огън.

Според археолога Джон Гоулет (John Gowlett) от Университета в Ливърпул, откриването на огъня е дълъг и сложен процес. Той предполага, че ранните хоминини несъмнено са познавали огъня, точно както шимпанзетата в саваната сега. Освен това той обяснява, че вместо като събитие е по-добре да се опише откриването на огъня като набор от процеси, случили се в дългосрочен план.

Ранни употреби на огъня

Независимо кога е бил открит огънят, човешката способност да улавя и контролира горски огньове или да създава собствени е оказала огромно влияние върху еволюцията на нашия вид. Използвайки огъня, първите хора са се научили да контролират околната среда и да направят живота си по-комфортен и по-малко опасен.

Топлината на огъня е позволила на нашите ранни предци да мигрират и да заселват региони на планетата, които иначе биха били твърде студени за обитаване. Знанието как се добива огън също помага на нашите предци срещу нападенията на хищници.

Що се отнася до приготвянето на храната, готвенето на храна и врящата вода са позволили на ранните хора да имат по-разнообразна диета и да убиват патогени и паразити. Огънят също е стимулирал правенето на съдове, в които да готвят и да ядат, което е позволило на нашите предци да се насладят на много по-разнообразно хранене и да развият сръчност и умения.

Създаването на инструменти и по-ефективни оръжия са други ключови стъпки, които хората предприемат към цивилизацията. Археологическите находки показват, че огънят е бил използван в праисторически времена за втвърдяване на дърво, конкретни видове скали и коване на метал.

Когато праисторическите хора са запалили огън в студена нощ, те се събирали около него, за да споделят топлината и защитата му. Учените предполагат, че този навик е помогнал на хората да станат социалните същества, каквито сме днес.

Източници:

When Did Humans Discover Fire? How Did the Blazing Flames Shape Our History?, Conelisa N. Hubilla, Science Times

Socia Life, Smithsonian Institution

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !