Кой пръв е овладял огъня и как го е направил?

Кой човешки вид пръв е развил изкуството на запалване на огън?

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2023 в 00:01 5234 0

Кой е изобретил огъня

Кредит Wikimedia Commons

Възможно е неандерталците да са запалвали огън, удряйки камъни, докато съвременните хора са триели пръчки. На снимката бушмени, които палят по метода на нашите предци. 

Удряне на камъни и триене на пръчки са двете най-основни техники за палене на огън, но не е ясно кой човешки вид пръв е усвоил тези начини на запалване. За да се опитат да разрешат загадката, изследователи са анализирали когнитивните процеси, необходими за всеки от методите, като са установили, че неандерталците и Хомо сапиенс вероятно са изобретили различни начини за запалване.

Точно кога за първи път сме овладели изкуството на запалването на огън е нещо, което е предмет на дискусия. Някои доказателства сочат, че древните хора са използвали огън още преди 2 милиона години, докато други учени смятат, че първите контролирани пламъци са пламнали едва преди 200 000 години. И макар че авторите на новото изследване не могат да посочат точно първия умишлен пожар в историята, те предлагат някои интересни хипотези относно произхода на двете основни пиротехники.

Методът на запалване на огън удряйки камъни, например включва разбиване на кремък в подходящ камък, например железен пирит, за да се създаде искра. Интересно е, че макар да няма археологически или етнографски доказателства за използването на този метод в Африка, ранни инструменти за палене на огън от този вид са открити в обекти от горния палеолит в цяла Европа.

Като се има предвид, че по това време неандерталците са обитавали Евразия, авторите на изследването предполагат, че този изчезнал човешки вид може да е използвал тези древни комплекти за палене на огън. Анализирайки интелигентността, необходима за овладяване на техниката, те обясняват, че "най-сложната фаза на паленето на огън с помощта на тази техника е да се разбере как искрата да се превърне в пламък, като преди това се подготви разпалването ѝ".

Отбелязвайки, че древните ни братовчеди вероятно са били достатъчно умни, за да се ориентират в тази концепция, изследователите заключават, че "въз основа на познавателните способности няма причина да се оспорва, че неандерталците са изобретатели на технологията с камъни".

Огънят, получен чрез триене, от друга страна, е малко по-сложен за овладяване и включва използването на два различни вида дървесина. За да се получи огън по този начин, вретеното от твърда дървесина трябва да бъде заострено, за да влезе в прорез, изрязан в плоска дъска за огън от иглолистна дървесина.

По този начин, вместо просто да се използват материали, които естествено се намират в околната среда, този метод изисква използването на произведен комплект инструменти с множество взаимосвързани части. Като се има предвид, че повечето групи ловци-събирачи и днес използват метода на триене на дърво за огън, авторите на изследването предполагат, че техниката вероятно е уникална за Хомо сапиенс.

За съжаление липсват древни комплекти за пробиване на огън сред археологическите находки, тъй като дървото обикновено не оцелява за дълги периоди от време. Независимо от това, фактът, че в Африка не са открити комплекти за палене на огън с камъни, в съчетание с наличието на други изключително сложни древни инструменти, предполага, че първите съвременни хора, появили се на континента, вероятно са използвали за палене на огън дървени свредла.

"Тази технология за палене на огън може да е била изобретена от различни групи Хомо сапиенс, бродещи из африканската савана, преди да заселят останалата част от земното кълбо, където методът на дървени свредла за огън остава най-използваната техника за палене на огън от ловците-събирачи", пишат авторите.

Като цяло изглежда вероятно евразийските неандерталци да са създавали огън чрез удряне на камъни един в друг, докато съвременните хора в Африка са изобретили по-усъвършенстваната бургия за огън.

Справка: 

Minds on Fire: Cognitive Aspects of Early Firemaking and the Possible Inventors of Firemaking Kits
Marlize Lombard and Peter Gärdenfors; Cambridge Archaeological Journal , First View , pp. 1 - 21
DOI: https://doi.org/10.1017/S0959774322000439

Източник: Who First Invented Fire, And How Did They Do It?, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !