Невронни мрежи превръщат малки размазани снимки в разпознаваеми лица

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 февруари 2017 в 13:50 5489 0

Това, което сме виждали по филмите, вече се сбъдва.

Чудото на "увеличение и подобряване" на снимки на лица с твърде ниска резолюция до такава степен, че да могат да се разпознаят, е дело на екип от изследователи по изкуствен интелект на Google, съобщи изданието CNET.

Препринт на разработката е публикуван на сървъра arXiv.org (PDF).

На илюстрацията горе - вляво е изходната снимка с много ниска разделителна способност - 8 х 8 пиксела, с която трябва да работи компютърът. Вдясно е реалната снимка. И в центъра е резултатът, който наистина има близка прилика с истинската снимка.

Как е получено това?

Изследователският екип Google Brain е обучил чифт невронни мрежи, за да направят всичко това сами, захранвайки ги със снимки на лица на знаменитости (а по-късно  - и на спални).

Първата мрежа определя как пикселите могат да се превърнат в изображение с по-висока разделителна способност, докато втората добавя фини детайли. Всяка мрежа да работи с това, което "знае" за известните личности (или спални), след като е анализирала много подобни снимки.

Резултатите са далеч от перфектното, но често може да се доближи до реалността. 

И не трябва да забравяме, че компютърът си представя подробностите, а не ги извлича магически. Все пак, това може да бъде добър инструмент, който да помогне на полицаи и детективи да разпознаят заподозрения.

Може би методът би могло да се получат и сателитни снимки с по-добро качество.

За съжаление, представител на Google е заявил, че това е "еднократно изследване" и в момента не се планира използването му.

Четирите най-десните колони показват как една и съща снимка с ниска разделителна способност може да се тълкува по много различни начини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !