Никола Тесла е първият изобретател на дроновете-убийци

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 август 2016 в 10:33 10632 1

Кредит United States Patent And Trademark Office

Патентът на Никола Тесла.

Първият изобретател на роботи-убийци се оказа Никола Тесла. Инженерът Матю Шройер (Matthew Schroyer) открил патент на прочутия изобретател от 8 ноември 1898 г. описващ безпилотни военни апарати, "които са толкова смъртоносни, че самият риск от тяхното използване ще доведе до мир", съобщава Popular Science

Патентът е наречен "Метод и апарат за контрол на механизма за движещи се съдове или превозни средства," (Method of and apparatus for controlling mechanism of moving vessels or vehicles). Той описва устройство като това, за да работи не се нуждае от проводници и кабели. Според представите на Тесла, то ще се захранва от електрически вълни.

Така излиза, че Тесла е предвидил съвременното прилагане на радио вълните, които през 1890 г. току-що са започвали да се използва за комуникация.

В патента се обсъждат и сферите на приложение на устройството. Освен за доставки на стоки при труден терен, Тесла споменава и военни цели: "гарантираната и безгранична разрушителност на моето изобретение ще създаде и поддържа вечен мир между народите".

Роден на 10 юли 1856 г. в Смилян (сегашна Хърватия), Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик. Той е най-прочут с приноса си за въвеждането в широка употреба на променливия ток. Въпреки че е починал беден през 1943 г., неговата репутация и изобретения са довели до съвременната му невероятна популярност и многобройни художествени произведения като книги, филми, музика и дори видео игри.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

24.08 2016 в 11:04

Ами това е добре известната радиоуправляема лодка на Тесла. Нямаше нужда да чакате Popular Science. Новината е отпреди 4-5 години.

Тесла не е единственият предвидил използването на радиовълните. Няколко години преди този патент в Англия вече се правят опити с радиуправление на предмети. Единият от опитите е на Маркони.

И като говорите за "съвременното прилагане на радио вълните" да знаете, че не е чак толкова съвременно. Думата "wireless" е на повече от 100 години. Първото списание за безжични технологии излиза през 1913 и се казва "Wireless World".