Никола Тесла: Не съм се провалил, просто открих 10 000 начина, които не работят

Легендарни цитати на великия откривател

Катя Димитрова Последна промяна на 18 юни 2016 в 10:00 31107 0

Кредит www.tiki-toki.com

Никола Тесла е човекът, който ни повече, ни по-малко "изобретява XX век" и е "светията-покровител" на съвременното електричество.

Той се смята равен на гения на Леонардо да Винчи. Открил е променливия ток, безжичното предаване на енергия, за първи път е разработил принципите на дистанционното управление, основата на лечението с високочестотен ток, конструирал е трансформатора и първият електрически часовник и много още неща - има повече от триста патента за изобретения в различни страни. Той е изобретил радиото преди Маркони и Попов, получил е трифазен ток преди Доливо-Доброволски.

Цялата съвременна електроенергетика би била невъзможна без неговите открития. Никой не оспорва, че Никола Тесла е бил велик инженер. Всички ние живеем в един свят на Тесла, един свят на променлив ток, който се създава от генератори и задвижва електродвигатели.

Никола Тесла е гений на електротехниката, но най-вече е гений на PR-а. А митовете, създадени от него или от хората около него са живи и до днес. Нека да стане ясно, че той, макар голям, дори гениален изобретател, не е учен. Основните закони на физиката на електричеството са открити не от него, а от Фарадей, Максуел, Херц, Ом и други.
Но Тесла е този, който успява на практика да приложи тези закони с изключителна ефективност. Представяме ви няколко вдъхнояващи цитата на великия откривател:

"От всички неща, най-много обичах книгите."

"Не ме интересува, че откраднаха идеята ми, интересува ме, че нямат техни собствени."

"Животът винаги ще остане уравнение, което не може да бъде решено, но съдържа някои известни факти."

"Не мисля, че има по-голямо тръпка, която може да премине през сърцето на човек, от тази на изобретателя, в момента в който вижда ново творение в ума си, превръщащо се в успех... такива емоции карат човек да забрави храна, сън, приятели, любов, всичко."

"Днешните учени мислят задълбочено, вместо да мислят ясно. Човек трябва да бъде с разума си, за да мисли ясно, но може да мисли задълбочено и да е доста луд."

"Нашите добродетели са неразделни от нашите недостатъци, точно както силата и материята. Когато се разделят, човек спира да съществува." 

"Сетивата ни позволяват да възприемем само миниатюрна част от външния свят."
 
"За известно време напълно се отдадох на удоволствието да си представям машини и да измислям нови форми. Беше най-пълното умствено състояние на щастието, което съм изпитвал в живота си."
 
"Битките между хората, както и между правителства и нации, неизменно са резултат от неразбирателства в най-широкия смисъл на думата. Неразбирателствата винаги са причинени от неспособността да се оцени чуждата гледна точка."
 
"Макар и свободни да мислим и действаме, ние сме обвързани заедно, като звездите в небесата, с неразделни връзки. Тези връзки са невидими, но ние можем да ги усетим." 

"Ученият човек не се стреми към незабавен резултат. Той не очаква напредничавите му идеи да бъдат посрещнати с готовност. Неговата работа е като на сеяч – за бъдещето. Неговата отговорност е да положи основите за тези след него и да им посочи пътя. Той живее, труди се и се надява."
 
"Оставете на бъдещето да каже истината и оценявайте всекиго по неговата работа и заслуги. Настоящето е тяхно; бъдещето, за което наистина работих, е мое.

"Може би е хубаво това, че в сегашния ни свят революционните идеи и изобретения, вместо да бъдат подпомогнати, са срещнати с възражение и лошо отношение – заради желания, лични интереси, глупост и незнание; преминават през изпитанията, през безсърдечните мъки на комерсиалното съществуване. Така всичко велико от миналото е било осмяно, обвинявано, потискано – само за да се издигне още по-могъщо и триумфално от борбата." 
  
"Индивидът е временен, раси и нации идват и си отиват, но човекът остава. В това лежи дълбоката разлика между индивида и цялото."

"Разпространението на цивилизацията може да бъде сравнено с огън-в началото е била слаба искра, после пламък, а накрая могъщ пожар с нарастващи скорст и сила."

"Всичко, което съм направил, направих за човечеството, за свят в който няма да съществуват унижения и потисничество на бедните от страна на богатите."

"Действията дори на най-малките същества, водят до изменения във Вселената."

"Най-големите загадки на битието ни тепърва предстоят да бъдат разкрити. Дори смъртта може да се окаже, че не е край."

"Ако не съществуват възможности успешно да бъде нападната, която и да е държава, войните ще престанат."

"Нашият свят е потопен в огромен океан от енергия, ние летим в безкрайното пространство с непостижима скорост. Всичко наоколо се върти, движи се, всичко е енергия. Пред нас стои грандиозната задача, да намерим начин да подчиним тази енергия. Когато я извлече от този неизчерпаем източник, човечеството ще се придвижи с гигантска крачка напред."

"Скоро ще стане възможно предаването на съобщения без проводници. Всичко ще е толкова лесно, че всеки ще носи в себе си устройства чрез които да праща съобщенията си."

"Ние строим, за да разрушаваме. Повечето от нашите усилия и ресурси са пропиляни. Нашият път напред е белязан от разрушения. Навсякъде има само ужасяваща загуба на време, труд и живот. Безрадостна, но правдива картина."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !