Нова видеокамера ни позволява да виждаме цветовете като животните (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2024 в 00:00 6569 0

Нова камера ни позволява да виждаме цветовете от гледната точка на животните

Кредит Daniel Hanley

Нова камера ни позволява да виждаме цветовете от гледната точка на животните

Чудили ли сте се някога как изглежда светът за едно животно? Разработена е нова камера, която може да възпроизвежда в реално време цветовете, които виждат различните животни.

Животните виждат различни цветови гами.

Всичко зависи от конусовидните клетки в ретината на животните, които усещат цветовете. Хората имат 3 колбички за възприемане на светлинни вълни с дължина на вълната - червена, зелена и синя. Комбинациите от тези дължини на вълните създават множеството красиви нюанси, на които можем да се наслаждаваме.

Разбира се, не всички хора имат напълно функциониращи колбички, което води до цветна слепота или дефицит на 

Някои животни виждат по-малко цветове от хората.

Кучетата например виждат много по-добре синьо и жълто, отколкото лилаво, зелено, червено и оранжево. Котките имат два цветни конуса за виждане на синьо-виолетовата и жълто-зелената дължина на вълната, но не и на червено-оранжевата светлина.

Някои животни могат да виждат отвъд "видимия спектър" на човешката цветова гама.

Колибритата и пчелите например могат да виждат в ултравиолетовата част на спектъра, което им помага да намират нектар. Тъй като не можем да видим ултравиолетовата светлина, буквално не можем дори да си представим цветовете, които тези животни могат да видят.

Една нова камера има за цел да направи точно това.

Традиционните методи за създаване на "фалшиви цветни" изображения, които показват света така, както го правят животните, често отнемат много време. Новата камера може да заснема видеоклипове на движещи се обекти, гледани от очите на животните, при естествено осветление.

Тя е описана подробно в статия, публикувана в списание PLOS Biology.

"Отдавна сме се интересували от това как животните виждат света", обяснява старшият автор Даниел Ханли (Daniel Hanley), доцент по биология в университета "Джордж Мейсън", САЩ. "Съвременните техники в областта на сензорната екология ни позволяват да направим извод за това как статичните сцени могат да изглеждат на едно животно; животните обаче често вземат важни решения върху движещи се обекти (например откриване на обекти за храна, оценка на проявата на потенциален партньор и т.н.)."

Камерата записва видео в 4 различни цветови канала: син, зелен, червен и ултравиолетов. Данните се обработват, след което се обработват отново въз основа на съществуващите познания за фоторецепторите в очите на животното, като се създава точно представяне на зрението на животното.

Сравнявайки с традиционните спектрофотометрични методи, екипът установява, че уловените в реално време изображения са с точност до 92 %.

"Системата от камери и свързаният с нея софтуерен пакет ще позволят на еколозите да изследват как животните използват цветовете в динамични поведенчески прояви, начините, по които естественото осветление променя възприеманите цветове, и други въпроси, които досега оставаха неразрешени поради липсата на подходящи инструменти", пишат авторите.

"И накрая, той предоставя на учените и създателите на филми нов, емпирично обоснован подход за изобразяване на възприемателния свят на животните, които не са хора."

Справка: Vasas V, Lowell MC, Villa J, Jamison QD, Siegle AG, Katta PKR, et al. (2024) Recording animal-view videos of the natural world using a novel camera system and software package. PLoS Biol 22(1): e3002444. DOI: 10.1371/journal.pbio.3002444

Източник: A new video camera system that reveals the world through animals’ eyes, ТechЕxplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !