Парижката прокуратура започна разследване срещу Apple за забавянето на айфоните

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 януари 2018 в 13:54 57625 2

Парижката прокуратура образува предварително производство срещу Apple по подозрение за "планирано остаряване" на някои модели айфони, съобщава агенция France Presse.

Разследването започна в петък и се води от специалисти по антитръстови закони и за защита на потребителите от френското Министерство на икономиката.

Освен това компанията е заподозряна, че съзнателно подвежда потребителите. Разследването започна след иска на асоциацията "Да спрем планираното остаряване" (HOP или Halte a l'Obsolescence Programmee), подаден срещу френското подразделение на Apple. 

Планираното остаряване е критикувана търговска практика, при която производителите правят така, че техните продукти се амортизират бързо, за да бъдат принудени потребителите да ги заменят.

Това се смята от потребителските групи като неетично и се предполага, че е особено разпространено в производството на електроника, която произвежда планини от нерециклируеми отпадъци всяка година.

Това е първото в света наказателно разследване срещу Apple за планирано излизане от употреба. През декември 2017 г. подобно разследване във Франция бе открито срещу японската фирма Epson.

В края на декември Apple направи официално обръщение към потребителите, в което се извинява, че умишлено е забавяла работата на старите айфони, "за да удължи работата им".

Планираното морално остаряване е престъпление във Франция от 2015 г. Това се наказва с до две години затвор или глоба до 5% от годишния оборот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

2

theprofet

18.01 2018 в 12:01

Ало лицемерчетата, защо не разследвате Google и корейските еднодневки по същия въпрос, а???
Един iPhone може да се използва години наред, за разлика от всеки Samsung, който в най-добрия случай на втората година е за кофата.

23293

1

Стефан

10.01 2018 в 23:18

Е, най-накрая някой публично да каже, че царят е гол.
А същото правят и майкрософт, и автомобилните производители в цял свят, за китайските парцали и турските обувки и да не говорим. И това също прави планини от буклук. Додето само за автомобилите работата е решена до някъде.