Правят отбори по роботика в училищата

Инициативата „Роботика за България“ на SAP Labs цели да повиши интереса на учениците към науката и технологиите

Александър Александров Последна промяна на 29 август 2015 в 08:26 3010 0

Състезанията по роботика за ученици и студенти стават все по-популярни у нас, а няколко интересни инициативи в областта показват, че дори малките деца много по-лесно проявяват любопитство към математиката и другите точни науки, ако те им се представят чрез забавни задачи с роботи.

Софтуерната компания SAP Labs България и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ са решили да канализират този нарастващ интерес към сферата с новата програма за обучение на ментори „Роботика за България“

Тя има за цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. Това ще стане чрез подпомагане създаването на училищни отбори по роботика, като за целта първо ще бъдат подготвени ментори.

Отборите ще се създават съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. Кандидатстването за участие в програмата е отворено до 10 октомври, одобрените учители ще бъдат обучени от дългогодишни ментори в областта, след което ще имат и шестмесечна виртуална подкрепа. Програмата ще осигури и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.

„Търсим мотивирани учители, които имат желание да организират отбор по роботика в училището, в което преподават и да бъдат негови ментори. Менторският екип задължително следва да е от двама учители, които преподават в едно и също училище. Самите отбори по роботика се състоят от три до пет ученика, на възраст от 10 до 16 години. Отборите ще работят по изпълнението на мисии с роботите и по задание за научноизследователски проекти, което се определя на централно ниво от FIRST LEGO League“ - разказва по-подробно за програмата Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

„SAP Labs България подкрепя развитието на роботиката в България от няколко години и ангажиментът ни в тази насока е дългосрочен. Това е причината да изискваме учителите-ментори, които кандидатстват по програмата, да изградят впоследствие минимум един отбор по роботика в своето училище, който да съществува поне две години“ - споделя Моника Ковачка - Димитрова, член на лидерския екип и отговорник за Корпоративната социална отговорност в SAP Labs България - „Главна цел на „Роботика за България“ е и развитието на различни умения в учениците – програмиране, проектиране на робот, проучване, подготовка и представяне на проекти, работа в екип и изследователски дух.“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !