Еволюция: Създаден е робот, който създава други роботи, като ги подобрява с всяко поколение (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 август 2015 в 08:45 3095 0

Кредит University of Cambridge

"Робот майка", който може да създава други роботи и да се учи от грешките си, са разработили изследователи от университета в Кеймбридж и Швейцарското висше техническо училище в Цюрих (ETH Zurich).

Това се съобщава на официалния сайт на университета Кеймбридж.

"Роботът-майка" сглобява "роботи-деца" от пластмасови кубчета, оборудвани с двигатели. В края на процеса той избира от "поколението" най-приспособеното "чедо" и създава следващото поколение с оглед на неговите силни страни - в случая това, което  се движи по-бързо.

Според професор Фумия Ийда (Fumiya Iida) от инженерния факултет в университета в Кеймбридж, целта на експеримента е да се създаде робот, който може да ускори процеса на оптимизация. На теория такива машини ще могат самостоятелно да разработват други машини за конкретни задачи, при това, по-добре от хората.

"Роботите обикновено са създадени за извършване на повтарящи се действия за масовото производство, вместо за специализирани дейности. Надяваме се, че устройството ще бъде в състояние да се превърне изобретател. Нашият робот е способен наистина да създава това, което ние не можем." - коментира професор Фумия Ийда.

За да възпроизведат еволюционния процес, учените са създали за "роботите деца" аналог на гените - код, който съдържа информация за формата на машината и командите за мотора й. Според учените, "еволюцията на роботите" следва същите принципи, както и истинската: новите гени се получават чрез мутация (произволни промени в кода) и от нови комбинации от съществуващите фрагменти.

В края на всяко поколение "майката" проверява колко бързо всяко едно от  "децата"  й изминава разстоянието от точка "А" до точка "Б", а след това взема за основа "генома" на най-бързото от тях. В резултат на експериментите, провеждани в Кеймбридж, роботът майка успял да увеличи значително скоростта на своето потомство в рамките на няколко поколения.

"Майката" създава робот за около час като работи непрекъснато само през деня.

Университетът планира да използва своята технология в строителството, където бързата адаптация към околната среда може да играе важна роля, заяви Фумия Ийда, а също се обмисля и за разработването на смартфони и автоматични автомобили.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !