Представиха първата умна четка за зъби на Световния мобилен конгрес

Тя проверява сама дали сме си изтъркали цялата уста и ни показва резултата на екрана на телефона

Александър Александров Последна промяна на 24 февруари 2016 в 08:34 5581 1

Кредит Александър Александров

Може и да се изненадате, но съществува проучване, според което 80% от жителите на Великобритания не си търкат пълноценно цялата уста с четката, когато си мият зъбите сутрин. Нямаме идея, как всъщност е направено изследването, нито какъв е аналогичният процент за България, но една стартираща фирма вече има технологично решение на проблема.

То се нарича Oral-B GENIUS и представлява първата умна четка за зъби с вградени сензори и връзка към мобилно приложение. Тя разполага със собствена система за определяне на местоположението в устата, която дава информация къде се намира в момента, колко време търка съответното място и визуализира всичко на екрана на смартфона или таблета.

Умната четка беше представена на тазгодишния Световен мобилен конгрес, който се провежда в момента в Барселона, а кореспондентът на Offnews.bg на събитието получи възможност да я разгледа и поговори с нейните създатели.

Целта на четката е да ни информира кога сме изтъркали пълноценно всички зъби и можем да приключим заниманието си. Освен това мобилното приложение има и игрови режим, при който получаваме различни баджове и виртуални награди, ако постигаме определени резултати и си мием зъбите добре.

Четката разполага също с вграден таймер, собствена система за LED подсветка, чиито цветове потребителят може да променя според своето желание. Освен това тя може да съхранява данните за навиците на своя собственик и при негово желание – да ги споделя със зъболекаря му.

Приложението съществува във версии за операционните системи Android и iOS. Попитахме екипа, стоящ зад умната четка за зъби, как си представят, че потребителят ще гледа своя смартфон докато си мие зъбите. Оказа се, че имат решение и за това – приложението е интегрирано с достъп до полезна информация за времето, новини и друго съдържание, което дава възможност едновременно да се информираме и да следим дали сме си измили цялата уста.

Остава въпросът, трябва ли едно умно приложение да ни казва колко добре си мием зъбите и дали скоро няма да се появят и апликации, информиращи ни как например да ходим до тоалетната. В един стар виц се разказваше за мутра, която ходила със слушалки на главата, от които се чувало „Вдишай, издишай, вдишай, издишай“ и когато някой й махнал слушалките … умряла. Тогава вицът звучеше смешно, но с новини като тази за интелигентната четка за зъби той придобива почти реалистично звучене.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 11:07

Като представят първият умен презерватив да ми се обадят.