През 80-те в СССР са имали компютър, който да определи дали да започне ядрена война

Тревожният факт беше разсекретен от Националния архив по сигурността към Университета Джордж Вашингтон

Александър Александров Последна промяна на 08 април 2017 в 16:21 9550 3

Кредит Wikipedia

През осемдесетте години на миналия век, когато светът е бил може би най-близо до ядрена война, Съветският съюз е разполагал с компютърна програма, чиято зловеща задача е била да подпомогне решението за нанасяне на превантивен ядрен удар по САЩ. Информацията беше разсекретена тази седмица от Националния архив по сигурността към Университета Джордж Вашингтон.

Машината, която е можела да определи съдбата на милиони хора по света, се е наричала VRYAN и е била част от фамозните тайни служби КГБ. Екип от 200 души е бил отговорен само за ежедневното захранване на устройството с актуални данни за политическия и обществен живот, икономиката и движението на армиите по света. Сред тях е имало и много класифицирана информация от различни ведомства в СССР.

На база на тази информация VRYAN е трябвало да определи дали САЩ и партньорите им от НАТО планират да нанесат ядрено нападение по Варшавския договор и съответно – дали СССР трябва да извърши превантивен удар.

Въпросът за превантивния ядрен удар е бил може би най-сериозния казус по време на Студената война, който е можел да предизвика едната от страните да обрече милиони хора на гибел, с някакво оправдание за действията си. За щастие, както знаем, до подобен развой не се е стигнало, въпреки че през 1983 г. светът е бил „на косъм“ от него, когато САЩ провеждат военното учение Able Archer в Централна Европа. Тогава руснаците са заподозряли Америка, че използва учението за прикритие на готвения ядрен удар по СССР и са обмисляли възможността да изстрелят ракетите си първи. Разумът обаче е надделял, за да се стигне до последващото разведряване на отношенията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2015 в 18:06

не познавам фамозната персона на автора, ама да преписваш глупости от сайт партенка (History Commons) е ниска топка...

01.11 2015 в 15:05

И защо въобще тази анална краварска въздишка е била засекретена?Всичката им класифицирана информация ли е с такова качество на фамозната организация ЦРУ?

01.11 2015 в 13:27

Стига дезинформация...
През 80-те в Съюза нямаше компютри, само компоти ...