Прозрачни фотоволтаици ще събират слънчева енергия от прозорците (видео)

Прозрачна соларна технология би осигурила 40% от енергията, ако е на всички стъклени повърхности

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2017 в 10:52 26360 4

Кредит Michigan State University

Едно скорошно проучване, проведено в Мичиганския държавен университет, установи, че прозрачните соларни клетки, които преобразуват невидимите дължини на светлинните вълни, биха могли да дадат до 40% от енергията в Съединените щати, съобщава Science Daily.  

Прозорците представляват огромен източник на неизползвана енергия и биха могли да събират толкова енергия, колкото по-големите, по-обемисти покривни соларни инсталации, пишат учените в статия за Nature Energy

"Свръхпрозрачните соларни клетки представят вълната на бъдещето за нови соларни приложения", заяви Ричард Лунт (Richard Lunt), доцент по инженерна химия и материалознание в Мичиганския държавен университет в публично изявление. "Анализирахме техния потенциал и видяхме, че събирайки само невидимата светлина тези устройства могат да предоставят потенциално подобно количество електроенергия като соларните покриви, като същевременно осигуряват допълнителна функционалност за повишаване на ефективността на сгради, автомобили и мобилна електроника".

Лунт и екипа му вече разработиха прозрачен луминесцентно слънчев концентратор, състоящ се от малки органични молекули, които абсорбират специфични невидими дължини на вълната на светлината, като тези в инфрачервения и ултравиолетовия диапазон. И други са правили опити в тази насока, получените резултати са по-скоро лоши - соларните  клетки са само полупрозрачни, материалът е оцветен в цветен нюанс и клетките дават слаба ефективност.

Снимка: Michigan State University

Клетките, изработени от направени на Мичиганския държавен университет са напълно прозрачни за нашите очи и когато са включени в прозореца не нарушават изгледа. Нещо повече, те са подходящи не само за сгради, но могат да се използват и за прозорци на коли, мобилни телефони или други устройства с прозрачна повърхност.

Но от гледна точка на възможностите за добиване на ток по този начин, авторите отбелязват, че има около 5 милиарда до 7 милиарда квадратни метра стъклена повърхност в Съединените щати. А с толкова много стъкло за покриване прозрачните соларни технологии имат потенциала да захранва около 40% от потреблението на енергия в САЩ - около същия потенциал като слънчевите инсталации на покрива. 

Лунт отбелязва, че прозрачната соларна технология дава ефективност над 5%, докато традиционните слънчеви панели обикновено - около 15% до 18%. Въпреки че прозрачните соларни технологии никога няма да бъдат по-ефективни при преобразуване на слънчевата енергия в електричество, отколкото техните непрозрачни аналози, те могат да се прилагат за много повече допълнителна площ, заяви изследователят.

"Традиционните соларни техниолигии активно са разработвани повече от пет десетилетия, а ние сме работили по тези свръхпрозрачни соларни клетки само около пет години. В крайна сметка тази технология предлага обещаващ път за евтино достъпно събиране на слънчева енергия от малки и големи повърхности, които преди това бяха недостъпни", заяви Лунд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

27.10 2017 в 23:57

Всички тия фитри и огледала ще поевтинеят, ако се появят слънчеви батерии. Но те все едно, на никаква цена не могат да сменят милиардите квадратни метри обикновенно стъкло.

15914

3

поп Дръвчо

27.10 2017 в 21:34

Не знам дали си виждал цените на новите видове прозоречно стъкло ама не изглежда сложна задача.

23293

2

Стефан

26.10 2017 в 20:49

А да видим как ще ги докарат до цената на прозоречното стъкло - тога и ще има за какво да се говори.

15914

1

поп Дръвчо

26.10 2017 в 12:27

От 30г си мечтая за такова нещо.