Ретро робот от 1928 г. получава шанс за втори живот (видео)

Ерик се готви за второ околосветско пътешествие

Катя Димитрова Последна промяна на 13 юни 2016 в 13:52 4034 0

http://www.livescience.com

Първият британски робот е ослепителен изглед - с широки рамене, светещи очи, с голям гръден кош - той е като същинският Двестагодишен човек на Айзък Азимов.

На 20 септември 1928 г. Ерик за първи път е показан пред членовете на Society for Model Engineers' annual convention, разказва Live Science.

С тегло над половин тон и изискващ 35 000 волта електричество, той очарова публиката. След това Ерик „тръгва“ на турне, превземайки целия свят и футуристичното изобретение се превръща в международна сензация. Години по-късно обаче той изчезва по незнайни причини и съдбата му остава загадка.

Ерик открива изложението Model Engineering в Лондон през 1928 г., както е показано на списание Popular Science Monthly. Източник: Science Museum

Сега London's Science Museum организира кампания с Kickstarter с надеждата за набиране на средства за възстановяване на Ерик. Той ще се присъедини към повече от 100 други роботи, които копират човешката форма (известни като хуманоидни роботи), като част от предстоящата изложба на музея.

"Това е всичко, което бихте си представили като един съвременен робот", посочва Бен Ръсел, куратор на изложбата, на която ще бъдат показани предшественици на изкуствения интелект, създадени през последните 500 години. Ерик може да вижда, да се движи и да отговаря на въпроси, разказва Ръсел пред списание Science.

Ръсел е начело на усилията за привеждането на Ерик обратно към живота. Със снимки и кратки видео клипове, както и някои ранни чертежи на робота, ученият работи, за да възстанови известния робот. За да получи втори шанс, машината трябва да бъде ремонтирана както отвън, така и отвъре. Той ще изглежда така, както през 20-те години на миналия век, но с „по-съвременни вътрешности“, пояснява инженерът и експерт по роботика Гайлс Уолкър (Giles Walker ).

Ако кампанията за групово финансиране събере повече от $ 50 000, Ерик ще може отново да обиколи света. Проектът вече събра малко над от $ 31 000. Билетите за изложбата на робот са достъпни онлайн чрез интернет страницата на списание Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !