Биоразградим робот оригами се разгръща в стомаха (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 май 2016 в 10:02 7391 1

Кредит Melanie Gonick/MIT

"Вълнуващо е да видим нашите малки оригами роботи да правят нещо с потенциално важно приложение в здравеопазването", заяви Даниела Рус. На снимката, пример на капсула и разгърнат оригами робот.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили нов разградим робот, който един ден може да се използва за зашиване на вътрешни рани или отстраняване на случайно погълнати предмети от стомаха.

Конструкцията се състои от специално сгънато парче изсушено свинско черво (каквото обикновено се използва в колбасите) и малък магнит. Сгънато в капсула може да бъде погълнато от пациента. Като достигне стомаха и се разгърне под въздействие на киселите стомашни сокове, той може да бъде управляван да извърши определени задачи с помощта на външни магнити, съобщи The Verge.

Това не е първият разгръщащ се робот, чиято структура се основава на оригами. Този модел е специално проектиран, за да помогне на хора, погълнали малка литиева батерия - такива само в САЩ, според MIT, са 3500 души годишно. 

Обикновено погълнатата батерийка преминава през храносмилателната система и излиза сама. Но понякога може да се залепи към стената на стомаха или хранопровода и да предизвика химически изгаряния. Сгъваемият робот може да бъде доведен до батерията, след което да я захване и отлепи от стената на органа.

За да тестват робота изследователите са направили модел на стомах в разрез от силикон. За да симулират стомашни сокове е използван разреден лимонов сок. Роботът успешно се справи със задачата да отлепи батерийката от стомаха.

Следващата задача е да се добавят към робота различни сензори и да се промени така неговата структура, че да може да се движат самостоятелно без необходимост от външно магнитно поле.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!