Роботи подобни на мравки и пеперуди (снимки и видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 март 2015 в 22:22 4915 0

Немският разработчик на роботика Festo е разширил асортимента на животинки-роботи.

В рамките на проекта Bionic Network Learning компанията представя два нови робота: мравки, които могат да взаимодействат помежду си, както и пеперуди, които се характеризират с характерната лекота и грация на тези насекоми.

Мравки роботи се наричат BionicANTS. При създаването им Festo са обърнали внимание не само върху външния им вид и начина им на придвижване, но и на поведенческите им характеристики.

Според разработчиците, BionicANT работят по строги правила. Мравките координират помежду си всичките си действия и движения. Всяка 13.5-сантиметрова мравка има на своето коремче радиомодул, с чиято помощ се осъществява координацията. 3D-стерео камерите в главата на мравката й позволяват да вижда, а прикрепеният отдолу инфрачервен оптичен сензор проследява движението на мини-робота. Освен това, две Li-Po батерии осигуряват до 40 минути непрекъсната работа на мравките. 

Роботите пеперуди се наричат ​​eMotionButterflies. Теглото на всяка пеперуда е само 32 грама, но това включва два сервомотора и чифт маниатюрни батерии (Li-Po) и направен с лазер корпус. С едно зареждане от 15 минути пеперудата може да хвърча около 4 минути.

Всъщност eMotionButterflies не са само пеперуди, а цяла система. В нея са включени десет високоскоростни инфрачервени камери, които са монтирани в стаята, където летят пеперудите. Те проследяват поставените на роботите инфрачервени маркери, предавайки данните в реално време на централен компютър. Така става координацията на пеперудите в пространството и въпреки 50-сантиметровия размах на крилете, пеперудите не се сблъскат.

Източник: gizmag.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !