Сглобяващи ДНК нанороботи могат да произвеждат неограничено копия на себе си

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2023 в 00:01 7783 0

Разработени са малки нанороботи, които могат да си улавят малки фрагменти от ДНК и да ги сглобяват в нови нано-машини – включително копия на себе си.

Кредит Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Разработени са малки нанороботи, които могат да си улавят малки фрагменти от ДНК и да ги сглобяват в нови нано-машини – включително копия на себе си.

Изследователи са демонстрирали програмируем наномащабен робот, направен от няколко нишки на ДНК, който е способен да си взема други фрагменти от ДНК, да ги позиционира и сглобява, за да произведе нови UV-заварени наномашини – включително копия на себе си.

Роботите са създадени с помощта на само четири нишки на ДНК и са с размери само 100 нанометра напречно, така че около хиляда от тях биха могли да се съберат на ширината на човешки косъм.

Екипът от Нюйоркския университет, Института по биомеханично инженерство Ningbo Cixi и Китайската академия на науките разказва, че роботите превъзхождат досега представяните подобни роботи, които са можели да сглобяват парчета само в двуизмерни форми. Новите ботове могат да използват "многоосно прецизно сгъване и позициониране" за "използване на третото измерение и повече степени на свобода."

Тези наноботове често се разглеждат като потенциални начини за производство на лекарства, ензими и други химикали вътре в клетките на организма. Но изследователите специално изтъкват факта, че тези машини могат да "самовъзпроизвеждат цялата си 3D структура и функции".

Триизмерни самовъзпроизвеждащи се нанороботи, изградени само от четири нишки на ДНК. Кредит: Feng Zhou

Те не са напълно самостоятелни - роботите, докато са "програмируеми" действат в отговор на външно контролирана температура и ултравиолетова светлина и тази ултравиолетова светлина им трябва за "заваряване" на парчетата ДНК, които те сглобяват.

Е, все пак има още нещо, което стои между човечеството и Апокалипсиса - фактът, че те не могат да правят копия от самите себе си – или нещо друго – без адекватни доставки на точните фрагменти от ДНК, от които се нуждаят.

Наистина, това са доста невероятни неща и отворена врата към възможности, с които ще се сблъскаме с главоломна скорост. 

Справка: Feng Zhou et al. , Toward three-dimensional DNA industrial nanorobots. Sci. Robot. 8, eadf1274(2023).DOI: 10.1126/scirobotics.adf1274

Източник: DNA-folding nanorobots can manufacture limitless copies of themselves, Loz Blain, New atlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !