Старо мляко може да се използва за извличане на злато и други метали от електронни отпадъци

За извличане на ценни метали от изхвърлени компютърни дънни платки изследователи са разработили материал, абсорбиращ злато, направен от отпадък от мляко

Ваня Милева Последна промяна на 12 февруари 2024 в 00:00 16158 0

Златен къс, получен от електронни отпадъци

Кредит Raffaele Mezzenga

Златен къс, получен от електронни отпадъци

Аерогел, направен от старо мляко, може да извлича високочисти златни късове от изхвърлени компютърни дънни платки.

Изхвърлената непотребна електроника или т.нар. електронни отпадъци, често съдържат големи количества злато и други тежки метали. Учените са измислили методи за извличане на ценни метали, но тези процеси често разчитат на синтетични химикали, които могат да навредят на околната среда.

Рафаеле Меценга (Raffaele Mezzenga) от швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Цюрих) и неговите колеги са разработили начин за възстановяване на злато от електронни отпадъци чрез използване на аерогел, получен от мляко - вид гел, в който течният компонент е заменен с газ.

"Ако се направи икономическо изчисление, маржът е доста висок, защото започваме от материал [електронни отпадъци], който няма разходи, и започваме от материал [суроватка], който е много лесен за обработка", казва Меценга.

Меценга и екипът му вземат изхвърлена суроватка, страничен продукт от прецеденото мляко, и извличат изключително дълги, наноскопично тънки протеинови влакна. След това добавят химична киселина, за да свържат влакната, замразяват ги и накрая нагряват получената маса, за да се образува аерогел.

Схема на начина за получаване на чисто злато, извлечено от хранителни отпадъци (суроватка) и електронни отпадъци като изходни материали. Кредит: Raffaele Mezzenga et al; Advanced Materials; First published: 23 January 2024 https://doi.org/10.1002/adma.202310642

След това поставят аерогела в смес от компютърни дънни платки, от които са премахнали всички неметални части и са ги разтворили в комбинация от солна и азотна киселина. Установяват, че аерогелът абсорбира златните йони от втечнените електронни отпадъци. След като изсушават и изгарят аерогеловото скеле, Меценга и екипът му извличат цели златни кюлчета с чистота над 90 %, равняващи се на 22 карата, като по-голямата част от остатъка в кюлчето се състои от мед.

Използването на един отпадъчен продукт за извличане на ценен материал от друг отпадъчен продукт е устойчиво, заявява Джейсън Лав (Jason Love) от Единбургския университет във Великобритания, но все още не е толкова ефективно, колкото други съществуващи техники за химическо извличане. И тъй като аерогелът от суроватка абсорбира и други метали, като медта, това прави златото по-малко използваемо за някои приложения, посочва той.

Въпреки че хората може да се изкушат сами да извличат злато от стара електроника, това би било неразумно, отбелязва Лав: разтварянето на дънни платки на компютри в мощни киселини е опасно и може да доведе до отделяне на силно токсични изпарения.

Справка: Gold Recovery from E-Waste by Food-Waste Amyloid Aerogels; Mohammad Peydayesh, Enrico Boschi, Felix Donat, Raffaele Mezzenga; Advanced Materials; First published: 23 January 2024 https://doi.org/10.1002/adma.202310642

Източник: Old milk can be used to extract gold and other metals from e-waste, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !