Светлината като движеща сила на "програмируема материя"

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2016 в 08:18 5980 1

Светлината като движеща сила на

Кредит AR Doreto Santos

Доказателствата за концепцията, публикувана наскоро в Science Advances, показва как светлината с определена дължина на вълната може да се използва, за да накара т. нар. активен материал" да се движи.

Светлина с определена дължина на вълната може да се използва, за да захранва с енергия и управлява движението на частици от активен материал, наречен "програмируема материя".

Такива материали могат динамично да променят своята форма, структура и някои други свойства, според заложената в тях програма. В бъдеще това откритие ще се използва  в най-разнообразни области - медицината, машиностроенето, космоса.

Доказателствата за концепцията е публикувана наскоро в Science Advances и е със свободен достъп.

Моделът на активен материал, частиците на който започват да се движат под контрола на светлина с определени параметри, е разработен от Йоаким Стенхамар (Joakim Stenhammar) учени от Университета Лунд, Швеция, съвместно с изследователи от Университетите в Дюселдорф, Единбург и Кембридж, съобщава сайтът на шведския университет.

Светлината кара синтетично произведените частици, също така и някои микроорганизми като бактерии и водорасли да започват да се движат, спонтанно образувайки структура, която може да се сравни с помпа.

Чрез промяна на формата на падащия лъч светлината, неговата интензивност и дължина на вълната, може да се контролира посоката и скоростта на движение на частиците на програмируемата материя.

Изследванията, свързани с програмируемата материя са сравнително нова област. Учените вече са успявали да постигнат такова поведение на частици материя, които използват, за да се придвижват един вид гориво, като например водороден пероксид или захар. Новата разработка на материя, чиито частици, за да функционират се нуждаят само от светлина е голям пробив в тази област.

"В нашата стратегия има голям потенциал за разработка на един евтин и лесен начин за изпомпване на енергия и управление на функциите не само на частици от активни материали, но и на микроорганизми, които ще действат като микророботи", - заяви Йоаким Стенхамар. - "Използването на такива активни частици може да произведе програмируема материя, която ще прехвърли редица технологии от категорията на научната фантастика в категорията на реалните неща. Само си представете някакви универсални предмети, които променят своята форма и функционалност според човешката воля. Освен това, конструкциите, създадени от такива материали, могат бързо да се адаптират към всякакви колебания на параметрите на околната среда, изменяйки структурата, функциите и свойствата на материалите."

"Сега все още не сме готови да произведем пълнофункционални програмируеми материали, притежаващи широк спектър от възможности" - пишат изследователите, - "Но нашата работа е една от първите стъпки към реализация на нещо, което в момента се смята за абсолютно невъзможно".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

1

dtrenev65

20.04 2016 в 10:40

Първи стъпки в "Интелигентния дизайн" :)