Нов материал "усеща" изтичанията на гориво и спира бомбите

Наука OFFNews Последна промяна на 26 март 2016 в 14:32 2986 0

Инженери от Университета в Юта, за които съобщава Phys.org, са разработили нов вид влакнест материал, който може да се използва в ръчните скенери за улавяне на малки следи от изпарения от алканово гориво. Това би бил голям напредък, който да засича ранните сигнали за теч по горивна тръба или в самолет. Може да се използва и за засичането на експлозив у терористите.

Алканът е ключова съставка в горивните вещества, като бензин, самолетно гориво, нефт и дори в самоделните бомби. Въпреки това все още е трудно алкалновото гориво да бъде засечено и няма преносими скенери, които да могат да "помиришат" алкана, който в газообразна форма е без мирис и цвят.

В момента няма малки, преносими сензори за химикали, които да засекат алкановия газ, тъй като той не е радиоактивен. Конвенционалният начин за неговото засичане е в лаборатория с инструмент с размерите на микровълнова печка.

"Той не е преносим и е много тежък", казва професорът по инженерство Линг Занг (Ling Zang), който е ръководил разработката на новия материал, относно по-големия инструмент. "Няма начин той да се използва на място. Представете си да опитвате да засечете теч от газов клапан или от тръбите. Ще трябва да имате нещо преносимо."

Именно затова екипът на Занг е разработил нов вид влакнест композит, който съдържа две нановлакна, изпращащи си електрони едно на друго.

Двете нановлакна си взаимодействат добре чрез обмяната на електрони, но когато се появи алкан, той се задържа между двата материала и спира преминаването на електрони между двете нановлакна. Именно тогава се разбира за неговото наличие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !